Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Toen ik mijn wenende kinderen in een propvol minibusje duwde, stierf er een stukje van mezelf”

-

In Europa zijn heel wat kinderen op de vlucht. Soms worden ze zelfs onderweg geboren, zoals Mawda, die vorige week stierf door een politiekog­el. Zij is lang niet het enige meisje wier ouders tot het uiterste gaan om hun land te ontvluchtt­en.

Volgens cijfers van Unicef is één op de drie vluchtelin­gen in Europa een kind. In België vroegen 4.883 kinderen asiel aan in 2016, van wie 1.076 niet-begeleide kinderen. De Iraaks-Koerdische Mawda Shawri (2), het meisje dat vorige week stierf door een politiekog­el, werd zelfs onderweg geboren, in Duitsland. Zo ook Abdirahman (9) en Abdirahim (6), die sinds vorige maand in Ekeren wonen met hun moeder Sadia Hussein (38). Hun eerste schreeuw gaven ze in een vluchtelin­genkamp in Somalië.

Nochtans waren de omstandigh­eden allesbehal­ve hoopgevend. De barak waar ze met haar man en haar vijf andere kinderen woonde en die ze soms ook moest delen met andere gezinnen, werd nog een stukje kleiner. “Het kamp was heel vuil”, vertelt Sadia. “We moesten heel ver lopen om water te vinden.” Melk was er amper. Omdat borstvoedi­ng niet op gang kwam bij Sadia, moesten haar andere kinderen op zoek naar kamelenmel­k. “Maar het was zo droog dat de kamelen niet altijd melk gaven”, zegt hun oudere broer Abdi Bassam (18).

Het gezin vluchtte daarom naar Uganda. “Toen ik mijn wenende kinderen in een propvol minibusje duwde, stierf er een stukje van mezelf. Ik dacht dat we het niet zouden halen”, zegt Sadia. Maar dat deden ze wel. Abdi Bassam kwam in 2015 naar België. Via gezinshere­niging volgden zijn familieled­en dit jaar.

Sadia Hussein noemt de dood van Mawda erg triest. “Als ouder heb je niet altijd een keuze”, zegt ze. “Ik heb in Somalië ook een baby verloren in het kamp. Ik had veel stress en het kindje werd dood geboren. Gelukkig is nadien Abdirahim gekomen, maar ik ben de andere baby nooit vergeten. Als ouder wil je altijd het beste voor je kinderen, ook als je ze in een bestelwage­n zet, op zoek naar een beter leven.”

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Sadia Hussein met haar zoons Abdirahman en Abdirahim.
FOTO WIM KEMPENAERS Sadia Hussein met haar zoons Abdirahman en Abdirahim.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium