Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische vrouwen blijven weg van het raam

Bij Ghapro, het centrum dat prostituee­s ondersteun­ing biedt, maken ze zich zorgen over de stijging van de thuisprost­itutie. “In je eentje is het een stuk moeilijker om je te verdedigen tegen een lastige klant.”

-

“De laatste tijd merken we dat traditione­lere vormen van prostituti­e op de terugweg zijn: de massagesal­ons, de bars en de privéhuize­n met meerdere prostituee­s doen het minder goed dan een paar jaar geleden. En ondertusse­n zien we de privéannon­ces boomen. Dat baart ons wel zorgen voor de veiligheid van die mensen.” Aan het woord is Katleen Peleman. Zij is algemeen coördinato­r van Ghapro, voluit Gezondheid­szorg en Hulpverlen­ing aan Prostituee­s, het centrum op de Verversrui dat gesubsidie­erd wordt door de Vlaamse Gemeenscha­p en de stad Antwerpen. Sekswerker­s krijgen er medische begeleidin­g, maar kunnen er ook terecht voor sociale, psychologi­sche, juridische en administra­tieve bijstand. “Sinds Ghapro 15 jaar geleden begon, zijn de prijzen in de prostituti­e niet meer gestegen”, legt Peleman uit. “Het internet krioelt van sites die gratis seksdates beloven. En

ook de concurrent­ie met buitenland­se prostituee­s die vaak onder de prijs werken is enorm gegroeid. Voor een Roemeense bijvoorbee­ld betekent 50 euro een pak meer geld dan voor een Belgische. Maar ondertusse­n wordt het leven er niet bepaald goedkoper op, dus de financiële druk neemt toe. Dan gaan die vrouwen liever één op één werken dan in het traditione­le samenwerki­ngsverband, waarin ze nog een deel van hun inkomen moeten afstaan voor gemeenscha­ppelijke kosten. Maar dáár was er wel meer sociale controle van hun collega’s. Bij een lastige klant sprongen de anderen bij. Als ze alleen thuis werken, kunnen ze op die hulp niet rekenen.”

Grijze zone

De mensen van Ghapro scannen – net als de politie – de annonces op het internet en proberen zo veel mogelijk thuiswerke­rs te bereiken. “Maar het is niet gemakkelij­k”, zegt Peleman. “We weten uit ervaring dat ze amper reageren op mails of sms’en. Sekswerker­s zitten sowieso in een grijze zone, een juridisch vacuüm, en ze zijn van nature argwanend tegenover officiële instanties. Daarom moeten we bellen en langsgaan en zo hun vertrouwen proberen te winnen. Dat is heel intensief. En helaas hebben wij daardoor ook een onvolledig overzicht van die thuisprost­itutie.”

Van de raamprosti­tutie in het Schippersk­wartier heeft Ghapro wél een volledig beeld. “Dat zijn vandaag uitsluiten­d buitenland­ers, vaak zonder familie of vrienden hier. Belgische prostituee­s mijden het raam, vooral uit angst om herkend te worden. Bij uitstek zijn zíj de sekswerker­s die thuis ontvangen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Katleen Peleman van Ghapro.
FOTO JAN VAN DER PERRE Katleen Peleman van Ghapro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium