Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik doe zoveel dat niet bij mijn job hoort, maar ik help gewoon graag”

-

Najat Bougria (45) is secretaria­atsmedewer­kers bij De Dames in Antwerpen. Officieel toch, want daarnaast neemt ze allerlei andere taken op zich. Ze heeft zich ontpopt tot een brugfiguur tussen de ouders, de leerlingen en de school.

Najat Bougria (45) was dolbij toen ze te horen kreeg dat haar collega’s, (oud-)leerlingen en ouders haar massaal nomineerde­n voor de titel Leraar van het Jaar. “Ik voel me sowieso al erg geapprecie­erd door de leerlingen en de collega’s. We zijn een kleine school en doen veel samen, maar die nominatie is toch iets bijzonders. Het is een fantastisc­h gevoel. Nochtans doe ik gewoon mijn job en probeer ik te helpen waar ik kan.”

Najat begeleidt onder meer zwemlessen, uitstappen,... Ze zit ook in het zorgteam van de school en is altijd bereid een luisterend oor te bieden. “Als je alles op een rijtje zet, is er heel veel dat niet echt mijn job is, maar als je graag helpt, waarom niet?”

Arabisch en Berbers

Najat spreekt Nederlands, Frans, Arabisch en Berbers en heeft daarmee een belangrijk­e troef in handen in een grootstad als Antwerpen. Doorheen de jaren heeft ze zich ontpopt tot brugfiguur tussen ouders, leerlingen en de school. “Er zijn heel wat ouders die wel wat Nederlands spreken, maar wat vastlopen wanneer de gesprekken dieper op de schoolsitu­atie van hun kinderen ingaan. Dat is toch een woordensch­at die veel ouders nog niet machtig zijn. Ik ben daarin een tussenpers­oon en ik merk dat ouders dat enorm appreciëre­n. Je mag er ook niet altijd vanuit gaan dat als leerlingen tolken voor hun vader of moeder, dat ze dat ook altijd even correct doen. Dan schrikken ze soms wel wanneer ze merken dat ik zowel Arabisch als Berbers spreek

“En tussendoor probeer ik te helpen waar nodig”, zegt Najat. “Soms duurt dat maar een paar minuutjes, dus waarom niet. Ik zeg niet zo gemakkelij­k nee, maar ik vind het ook gewoon leuk om te doen.” (lacht).”

DIRECTEUR MARC PHILIPS

“Haar bescheiden­heid siert haar”

Directeur van De Dames Marc Phlips zou Najat niet willen en kunnen missen op school. “Ze is ongelofeli­jk veelzijdig”, zegt Phlips. “Als Antwerpse met allochtone roots heeft zij ook heel wat gezag bij de leerlingen. Ze is een belangrijk brugfiguur tussen de verschille­nde culturen. Ze is onze secretaria­atsmedewer­ker, maar heeft ook een enorme pedagogisc­he bekwaamhei­d. Ze is van veel markten thuis en haar bescheiden­heid siert haar.”

 ??  ?? Naam: Najat Bougria Leeftijd: 45 Woonplaats: Antwerpen Functie: secretaria­atsmedewer­ker Actief op school: 5,5 jaar
Naam: Najat Bougria Leeftijd: 45 Woonplaats: Antwerpen Functie: secretaria­atsmedewer­ker Actief op school: 5,5 jaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium