Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wetenschap is meer dan een grijze man in een labojas”

Wetenschap­sfestival Sound of Science vervangt Dag van het Park in Hof ter Linden

- FILIP SPOELDERS

Het eerste wetenschap­sfestival in openlucht op Belgische bodem vindt morgen, zondag, plaats in het kasteeldom­ein Hof ter Linden in Edegem. Organisato­ren Toon Verlinden en Hetty Helsmoorte­l brengen wetenschap naar het brede publiek.

Na drie jaar voorbereid­en is het morgen tijd voor de eerste Sound of Science, wetenschap in het park. Toon Verlinden, ingenieur en wetenschap­sjournalis­t, en Hetty Helsmoorte­l, kankeronde­rzoeker aan de universite­it van Gent en wetenschap­scommunica­tor, sloegen hiervoor de handen in elkaar. “Hetty nam drie jaar geleden deel aan de FabLab Internatio­nal Finals in het Engelse Cheltenham. Dat gaat er gepaard met een groot wetenschap­sfestival. Toen ze terug was, gaf ze aan dat dit eigenlijk niet bestond in België. Zo begonnen we aan de voorbereid­ingen”, schetst Toon. Sound of Science moet een aangename en vooral interessan­te dag voor de hele familie worden. Naast lezingen en workshops is er ook plaats voor muziek en foodtrucks.

“Veel mensen denken bij wetenschap nog aan een grijze oude man in een witte labojas. We willen aantonen dat dat echt niet het geval is. De gasten kunnen onder andere een kamer in het kasteel bezoeken met virtual reality, vliegen met drones of marsrobots programmer­en. Maar er vinden even goed workshops rond natuur en klimaat plaats. Natuurpunt zal de deelnemers meenemen op een insectensa­fari”, overloopt Toon het programma. Wie gewoon wil luisteren, kan aansluiten bij de vele lezingen. “We verwachten bekende namen zoals Lieven Scheire en Christine Van Broeckhove­n. Er is een koelcel waarin bij een temperatuu­r van één graad een lezing over Antarctica wordt gegeven. De dekentjes zullen klaar liggen.”

Peuterprog­ramma

Technopoli­s tekent ook present op Sound of Science. Om er een familiegeb­eurtenis van te maken, is er een peuterprog­ramma uitgewerkt en kunnen de kinderen langs de muzikale speeltuin gaan. Tijdens het wetenschap­sfestival worden de EOS Pipet-prijs 2018 voor onderzoeke­rs en de Vraagstaar­t, de prijs van de campagne ‘Ik heb een vraag’, uitgereikt. Die laatste wordt toegekend door Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters (N-VA).

Zelf doen

Sound of Science vervangt meteen de jaarlijkse Dag van het Park in Edegem. “We sprongen graag mee op deze kar omdat we, ook met onze bioklas, het luik educatie naar een hoger niveau willen trekken en volwassene­n willen bereiken. Dit is het ideale evenement. We kunnen alleen maar leren over wetenschap en technologi­e als we het ook zelf kunnen ervaren en doen”, reageert Goedele Van der Spiegel (Groen) als schepen van Hof ter Linden. Het parkdomein toont met deze organisati­e zijn veelzijdig­heid aan.

Dat de mensen zeker meer willen te weten komen over wetenschap, bewijst de voorverkoo­p. Vrijdag waren er al 2.200 kaartjes verkocht. Het wetenschap­sfestival vindt morgen, zondag, van 10 tot 22u plaats.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Stefan Vanbeveren (rechtopsta­and) en schepen van Hof ter Linden Goedele Van der Spiegel met Toon Verlinden en Hetty Helsmortel, zittend op de grond.
FOTO FILIP SPOELDERS Stefan Vanbeveren (rechtopsta­and) en schepen van Hof ter Linden Goedele Van der Spiegel met Toon Verlinden en Hetty Helsmortel, zittend op de grond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium