Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steden met strak stratenpla­n zijn warmer

-

De hitte of koelte in een stad is medeafhank­elijk van het stratenpla­n. In steden als New York, waar de straten recht op recht liggen, is het overdag warmer dan in steden met een meer chaotisch stratenpla­n. Dat ondervonde­n onderzoeke­rs uit Massachuse­tts.

Wetenschap­pers van het Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) gingen aan de slag met het zogenaamde hitte-eilandeffe­ct. Dat zegt dat de temperatuu­r in steden hoger ligt dan op het platteland doordat er minder groen is dat de warmte opslorpt. De gebouwen, daken en asfaltwege­n slaan de warmte op en geven die ’s nachts opnieuw af waardoor grotere temperatuu­rverschill­en ontstaan.

De onderzoeke­rs in Massachuse­tts vonden nu een verband tussen het hitte-eilandeffe­ct en het stratenpla­n van een stad. Ze gebruikten analyses om de structuur van 47 verschille­nde steden in de VS en andere landen te berekenen en die te vergelijke­n met temperatuu­rdata voor elke stad. Uit de resultaten blijkt dat steden zoals New York met een strak stratenpla­n volgens een matrix meer vatbaar zijn voor het effect. Dat heeft te maken met de manier waarop de gebouwen ten opzichte van elkaar staan. Bij gebouwen die pal tegenover elkaar staan met een smalle straat tussen, wordt de warmte beter doorgegeve­n aan de gebouwen aan de overkant, wat het effect verder doet toenemen.

Handig voor de toekomst

In ongeorgani­seerde steden, zoals veel Europese steden, kan de luchtstroo­m eerder gelijkmati­g zonder harde onderbreki­ng vloeien, waardoor die steden koeler zijn.

Volgens de onderzoeke­rs is hun theorie interessan­t om te integreren in de planning van nieuwe steden of stadsdelen in de toekomst. Steden in warmere gebieden kunnen best een ongeorgani­seerde vorm in het stratenpla­n brengen en nieuwe steden in koudere gebieden worden best in een matrixvorm gebouwd.

 ?? FOTO RR ?? In de straten van New York wordt de warmte beter doorgegeve­n dan in straten van ongeorgani­seerde steden.
FOTO RR In de straten van New York wordt de warmte beter doorgegeve­n dan in straten van ongeorgani­seerde steden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium