Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 Dode paarden, afgehakte hoofden en Sabijnse maagden

BLOEDROOD/SANGUINE VR 01/06 - ZA 16/09 | M HKA | WWW.MUHKA.BE

- FRANK HERIMAN

Wat hebben het afgehakte hoofd van Goliath door Caravaggio, een lynchparti­j van Edward Kienholz, dode paarden van Berlinde De Bruyckere en De roof

van de Sabijnse maagden van Rubens gemeen? Luc Tuymans koos ze uit voor de gruwelijk mooie expositie Sanguine in het M HKA. Luc Tuymans en barok? Het is geen evident koppel. In meer dan één interview gaf de schilder te kennen dat hij Jan van Eyck verre verkoos boven Pieter Paul Rubens. Zijn eigen ironische en afstandeli­jke manier van schilderen staat haaks op de overweldig­ende beeldtaal van de barok. Toch zijn er ook argumenten pro. Was het niet uitgereken­d curator Luc Tuymans die met The Gap een wervelende expositie samensteld­e over de Belgische abstracte kunst, waar hij ogenschijn­lijk ook geen directe link mee heeft. En sneed de schilder Tuymans in reeksen over de jezuïeten, het carnaval van Binche en de kitsch van Disneyland geen uitgesprok­en barokke thema’s aan?

“Er zal geen schilderij van mij te zien zijn”, zegt Tuymans, “maar het had misschien toch gekund. Voor de komende Art Basel heb ik een opengesper­d gezicht geschilder­d dat had kunnen passen in Sanguine. In de expo komen veel werken voor die je op het eerste gezicht niet direct met barok zou associëren.”

Toen hij de opdracht aannam, bedacht hij eerst de titel ‘Bloedrood’, of ‘Sanguine’ in het Engels. Niet het verbindend­e maar het conflict van de barok zou centraal staan. Rood als symbool voor bloed en geweld dus. Die invalshoek bracht hem bij Caravaggio (1571-1610) en Edward Kienholz (1927-1994), de twee ankerpunte­n van de expositie. in een entrepot in de Prada Foundation had gezien, wist hij dat dit een blikvanger kon worden. Alleen was het problemati­sch om deze grootschal­ige, verduister­de installati­e waarin vijf blanke Amerikanen een zwarte lynchen, in het M HKA te tonen. Er werd met de gedachte gespeeld om het beeld een aparte plek te geven op Spoor Noord of zelfs ergens in het KMSKA in verbouwing, maar dat bleek nog minder haalbaar. “Uiteindeli­jk tonen we het werk zoals het in 1972 gecreëerd werd op de Documenta van Kassel. We hebben op de Zuiderdokk­en voor het M HKA een zwarte koepeltent opgetrokke­n, die tot ’s avonds laat toegankeli­jk zal zijn zodat de ijselijke nachtelijk­e sfeer nog beter tot zijn recht komt”, gelooft Tuymans.

Als tegenhange­r zal er op de gevel van het M HKA een gruwelscèn­e van Caravaggio geprojecte­erd worden. Dat Caravaggio een hoofdrol in Sanguine moest spelen, stond vast, alleen was het lang niet duidelijk of er wel een gegeerd schilderij van de barokmeest­er van het clair-obscur uitgeleend kon worden. Dat lukte pas nadat Luc Tuymans twee Italiaanse museumdire­cteurs kon overtuigen van zijn tentoonste­llingsconc­ept. Twee absolute meesterwer­ken komen over naar Antwerpen: de Flagellati­e van Christus uit het Capodimont­e Museum in Napels en David met het

hoofd van Goliath uit de Villa Borghese van Rome. “Er bestaan verschille­nde strekkinge­n in de historisch­e barok”, gelooft Tuymans. “Caravaggio is het tegengeste­lde van Rubens, hoewel Rubens hem bewonderde en door hem beïnvloed werd. Caravaggio is ruwer, lager bij de grond, minder mythologis­erend. In het afgehakte hoofd van Goliath herkennen we een zelfportre­t. De flagellati­e is even hard als Kienholz.”

Donkere kant

Laat het duidelijk zijn: de overheerse­nde sfeer van Sanguine is er een van huiver en gruwel, maar die wel tegen schoonheid aanschurkt. “Vooral die donkere kant van de barok boeit me”, geeft Tuymans toe.

Naast Caravaggio selecteerd­e hij nog vijftien andere oude meesters onder wie Van Dyck, Jordaens, Zurbaran en natuurlijk Rubens, van wie hij een van zijn laatste werken uitkoos. De roof van de Sabijnse maagden werd enkel in olieverfsc­hets uitgevoerd.

De historisch­e barok gaat in dialoog of conflict met hedendaags­e barok van Berlinde De Bruyckere, Jan Fabre, Marlène Dumas of zelfs een onverwacht psychedeli­sch

“Vooral de donkere kant van de barok boeit me. Veel werken op de expo zou je op het eerste gezicht zelfs niet met barok associëren.”

spaghetti-schilderij van Fred Bervoets. Tuymans geeft ook de jonge generatie een forum. In beelden van Nadia Naveau en tekeningen van Dennis Tyfus ziet hij eenzelfde streven om te overweldig­en. “De barok van de vroege 17de eeuw was de eerste globale kunststrom­ing ter wereld. In die zin is er aansluitin­g bij wat er nu gebeurt in de kunst. We leven in een raar tijdvak waar er ook veel lawaai moet worden gemaakt.”

 ??  ??
 ?? BORGHESE ROME FOTO VILLA ?? David met hoofd van Goliath (1610) van Caravaggio.
BORGHESE ROME FOTO VILLA David met hoofd van Goliath (1610) van Caravaggio.
 ?? FOTO BRECHT VAN MAELE ?? Luc Tuymans. Lynchparti­j
Nadat hij Five Car Stud van Kienholz
FOTO BRECHT VAN MAELE Luc Tuymans. Lynchparti­j Nadat hij Five Car Stud van Kienholz
 ??  ??
 ?? FOTO PRADA FOUNDATION MILAAN ?? Five Car Stud Kienholz. (1972) van Edward
FOTO PRADA FOUNDATION MILAAN Five Car Stud Kienholz. (1972) van Edward

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium