Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5 Spaanse tuin van hout

MONTAÑA VERDE VANAF VR 01/06 DE CONINCKPLE­IN

-

Op het De Coninckple­in werkt het Spaanse kunstenaar­scollectie­f Recetas Urbanas met buurtbewon­ers naarstig aan een groensculp­tuur. Dit kunstwerk, Montaña Verde, maakt deel uit van de tentoonste­lling Experience Traps in het Middelheim­museum.

Spanjaard Santiago Cirugeda (47) koos het De Coninckple­in uit om er tot oktober zijn sociaalart­istiek project op te zetten: een houten pergola die met groen beplant zal worden. “Eerst hadden ze me drie pleinen getoond in rijkere buurten, maar daar had ik geen klik mee. Toen ik vroeg naar een uitgesprok­en levendige plek, kwam ik op het De Coninckple­in terecht”, vertelt de architect, die overal ter wereld ecologisch­e projecten opzet met herbruikba­re materialen. “Voor dit project werken we samen met de groendiens­t van de stad. Volgens de plannen werken we aan een overkappin­g, die je ook zal kunnen beklimmen. Maar voor mij telt, eerder dan het einddoel, de weg ernaartoe. Eertijds was barok een zaak van de elite. Wij geven de kunst terug aan de mensen.”

Banden smeden

Scholen en vereniging­en uit de buurt staken al de handen uit de mouwen. “Van kleuter tot bejaarde, voor ieder is er wel een klus”, zegt Koen Wynants, die de buurtwer- king coördineer­t. “De planten water geven, zware balken helpen tillen of koken voor de werklui: het smeedt banden tussen buurtbewon­ers.”

Wat er na oktober met de installati­e gebeurt, is nog een open vraag. “Velen willen de sculptuur permanent op het plein laten staan. Maar het werk kan ook ontmanteld worden en de houten plantenbak­ken kunnen achteraf dienst doen in scholen en buurtcentr­a.”

 ?? FOTO RR ?? Montaña Verde van het Spaanse kunstenaar­scollectie­f Recetas Urbanas op het De Coninckple­in.
FOTO RR Montaña Verde van het Spaanse kunstenaar­scollectie­f Recetas Urbanas op het De Coninckple­in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium