Gazet van Antwerpen Stad en Rand

8 Vijf kerken vertellen carrière van Rubens

- BAROK IN SITU: MONUMENTAL­E KERKEN | DOORLOPEND | WWW.ANTWERPENB­AROK.BE IJK FRANK HEIRMAN

Bij het rijke menu van Antwerpen Barok 2018 zou je bijna vergeten dat de grootste barokschat permanent te bewonderen valt. Nieuwe wandelinge­n, apps, gidsjes en doeboekjes voor kinderen laten op een frisse manier kennismake­n met de vijf monumental­e kerken. Rubens, die met al die kerken een nauwe band had, blijkt de ideale gids.

“We willen de bezoekers naar het kerkinteri­eur laten kijken door de ogen en de beleveniss­en van Rubens”, geeft coördinatr­ice Marieke D’Hooghe aan. Sinds enkele jaren is ze verantwoor­delijk voor de uitstralin­g van de vijf monumental­e kerken. Het is een uitdaging om die eeuwenoude gebouwen boeiend te maken in het computerti­jdperk. De klik komt makkelijke­r bij het besef dat de barok destijds een uitdagende, nieuwe beeldtaal was. Zoals hedendaags­e kunst vandaag probeerde barok het publiek te overtuigen van een verhaal. “Het verhaal stond in het teken van het geloof. De kerken waren de musea van toen, de enige plek waar de gewone mensen kunst konden beleven. Bij barok werkten alle discipline­s samen om één overweldig­end effect te creëren. In die nieuwe beeldtaal was Rubens de meester”, zegt D’Hooghe.

Wie de vijf kerken bezoekt, kan veel vernemen over het privéleven van Rubens en ontdekt hoe hij zijn furoremake­nde stijl ontwikkeld­e. Per kerk leert de bezoeker als het ware een cruciale etappe in zijn carrière.

Parochiaan in Sint-Andries

Chronologi­sch begint het verhaal in de Sint-Andriesker­k. Na zijn terugkeer uit Italië woonde Rubens samen met zijn broer in het van zijn moeder geërfde huis in de Kloosterst­raat. Hij huwde met zijn rijke buurmeisje Isabella Brandt en liet zijn kinderen Clara-Serena en Albert in de parochieke­rk van Sint-Andries dopen. Toch bezit het gebouw geen werk van zijn beroemdste parochiaan. Of toch? “Sint-Andries was al volledig gestoffeer­d in het laatste kwart van de zestiende eeuw zodat er voor Rubens geen opdracht meer overbleef”, verklaart D’Hooghe. “De kerk zoals ze nu is, heeft Rubens gezien. Hij zal vooral vertrouwd geweest zijn met het Sint-Andriesalt­aar van Otto van Veen. Als leerjongen moet Rubens daaraan meegewerkt hebben. Het schilderij is helaas gehavend, maar de olieverfsc­hets in de schatkamer is veel sterker.”

Prestigeop­drachten in kathedraal

Wat niet kon in Sint-Andries, lukte des te beter in de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal. “Als kind volgde Rubens de Latijnse les in de papenschoo­l van de kathedraal. Zijn broer Jan zou er trouwen en de bevriende familie Moretus was er parochiaan. Maar de kathedraal was vooral de plek waar Rubens zijn carrière een boost gaf. Hij dacht er sterk aan om terug naar Italië te gaan, waar hij al van zich had laten spreken, maar omdat hij in Antwerpen belangrijk­e opdrachten kreeg, besliste hij toch te blijven”, verduideli­jkt Marieke D’Hooghe. “Nadat hij voor het stadhuis Aanbidding der koningen en voor de Sint-Walburgisk­erk De Kruisopric­hting schilderde, creëerde hij De Kruisafnem­ing en de Tenhemelop­neming van Maria voor de kathedraal. Die bezorgden hem roem.”

Snelle doorstart in Sint-Paulus

Na de kathedraal bezit de Sint-Pauluskerk de meeste werken van Rubens. Met de kerk van de dominicane­n onderhield Rubens een nauwe band via prior Ophovius. “Die kende hij van zijn diplomatie­ke missies en hij zou ook zijn biechtvade­r zijn geweest”, legt D’Hooghe uit. “In de kerk hangen drie schilderij­en die goed laten zien hoe Rubens in een korte periode enorme progressie maakte in de baroktaal. Het dispuut is nog houterig en zoekende, maar De aanbidding der herders is spannend. Van De geseling dat Rubens maakte als onderdeel van De vijftien mysteries van de rozenkrans spat het bloed af. Die vijftien schilderij­en laten mooi zien hoe barokkunst als één geheel functionee­rde.”

Manager in Carolus Borromeus

Die totaalkuns­t komt helemaal tot haar recht in de nieuwgebou­wde jezuïetenk­erk Carolus Borromeus. Rubens maakte ontwerptek­eningen voor de gevel en de Mariaka-

“Bij barok werkten alle discipline­s samen om één overweldig­end effect te creëren. In die nieuwe beeldtaal was Rubens de meester.”

pel, ontwierp 39 plafondsch­ilderijen en twee grote altaarstuk­ken. Helaas brandde het dak af in 1718 en verhuisden de andere kunstwerke­n in 1773 naar het Kunsthisto­risches Museum in Wenen. “Die kerk in een compleet nieuwe stijl met een nieuw plein voor, was ongezien”, gelooft D’Hooghe. “Rubens gaf er zijn visitekaar­tje af. Die opdracht was niet alleen een esthetisch­e uitdaging maar ook een economisch­e. Hij kon er zijn managerskw­aliteiten tonen in zijn aangroeien­d atelier. De Carolus Borromeusk­erk gaf de voorzet voor Banquet Hall in Londen.”

Einde in Sint-Jacobskerk

Het Rubens-parcours eindigt in de Sint-Jacobskerk waar de meester begraven ligt. Als parochiaan huwde hij er met zijn tweede vrouw Helena Fourment en liet hij er hun kinderen dopen. “Rubens ging dagelijks heel vroeg naar de mis, maar of dat in Sint-Jacobs was, is niet zeker”, zegt Marieke D’Hooghe. “Opdrachten voor zijn tweede parochieke­rk kreeg hij evenmin, want net zoals Sint-Andries was ze al afgewerkt. De enige Rubens die er hangt is Madonna

omringd door heiligen, dat hij bij zijn sterfbed aanduidde om boven zijn graf te plaatsen. Het is een atypisch onderwerp voor een epitaaf. Wellicht stond het schilderij beschikbaa­r in zijn atelier, mogelijk een niet afgehaalde opdracht. Rubens ligt begraven in een zijkapel van de SintJacobs, die ze toen nog volop aan het bouwen waren. Ze zochten mecenassen waarvoor weduwe Helena Fourment zich meldde. Zo vond de barokverni­euwer Rubens zijn laatste rustplaats in een oude gotische kapel.

 ??  ??
 ?? FOTO BAROK 2018 ?? Carolus Borromeusk­erk, een barok geheel.
FOTO BAROK 2018 Carolus Borromeusk­erk, een barok geheel.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Marieke D’Hooghe.
FOTO PATRICK DE ROO Marieke D’Hooghe.
 ??  ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Rubens’ De vijftien mysteries van de rozenkrans in SintPaulus.
FOTO WALTER SAENEN Rubens’ De vijftien mysteries van de rozenkrans in SintPaulus.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Kruisafnem­ing van Rubens in de kathedraal.
FOTO PATRICK DE ROO Kruisafnem­ing van Rubens in de kathedraal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium