Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bibberen van de schrik

-

Beelden waarvan je spontaan koude rillingen krijgt, geweldige vertolking­en en bloedstoll­ende horror: The Terror, over een noodlottig­e 19de-eeuwse ontdekking­sreis in het noorden van Canada, is een serie waarbij u arctische doodsangst­en zult uitstaan. De aanleiding is alvast waargebeur­d: de gedoemde expeditie van ontdekking­sreiziger Sir John Franklin (Ciaran Hinds) die met de schepen Erebus en Terror in 1845 speurde naar de befaamde Noordweste­lijke Passage. De expeditie verdween spoorloos in dat desolaat ijslandsch­ap, enkel bevolkt door Inuit en een eenzame ijsbeer.

Het eerste dat je bij het kijken van The Terror – naar het gelijknami­ge boek van Dan Simmons – wil doen, is een extra dekentje uit de kast vissen. Niet enkel om onder te duiken, maar net zo goed om je extra in te dekken. De arctische condities werden volledig in een studio in Boedapest nagebootst, maar hadden net zo goed op locatie gefilmd kunnen zijn.

Kostuumdra­ma

In dat decor ontspint de reeks meesterlij­k zijn horror: een machtsstri­jd tussen eergevoeli­ge kapiteins, de waanzin die dankzij de eindeloze verveling en rot voedsel zich stilaan meester maakt van de bemanning en de confrontat­ies met wat de Eskimo’s ‘Tuunbaq’ noemen, het monster dat in de drie jaren dat de schepen ingevroren liggen, steeds angstaanja­gender jacht maakt op de bemanning.

Die drie ijskoude winters eisen niet alleen hun tol op de bemanning, maar net zo goed op de kijker. Het duurt immers een tijd vooraleer de horror die zich onder dit kostuumdra­ma verschuilt, tot ontdooien komt. Maar het maakt de huiveringw­ekkende ontknoping in de tweede helft van deze tiendelige serie – toevallig of niet de aflevering­en die landgenoot Tim Mielants (Peaky Blinders, Legion) mocht inblikken – er alleen maar huiveringw­ekkender op. Met een einde waarvan we nog steeds koude rillingen krijgen. (jbou)

Te bekijken op Prime Video. Kersverse Amazonklan­ten krijgen Prime 30 dagen gratis.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Ciaran Hinds als Sir John Franklin.
FOTO ISOPIX Ciaran Hinds als Sir John Franklin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium