Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je hoeft geen klager te zijn om in een woontoren te leven”

Thibault Weewauters en Nathalie Vandebril uit Borgerhout weerleggen vooroordel­en over hoogbouw

- FRANK HEIRMAN

De stad Antwerpen versoepelt de voorwaarde­n voor hoogbouw. Een gevaar, waarschuwe­n specialist­en, want wie hoog woont is oud, bemiddeld en heeft geen contact met de straat. Thibault Weewauters en Nathalie Vandebril vegen die vooroordel­en van tafel.

Al vijf jaar wonen videoprodu­cer Thibault Weewauters (38) en juridisch specialist­e Nathalie Vandebril (41) op het dak van Borgerhout, vijftien hoog met een panoramisc­h uitzicht over de hele stad. “Die vergezicht­en en de zonsonderg­angen hebben me bekeerd”, bekent Nathalie. “We komen van een flatje op de derde verdieping in de Montignyst­raat op het Zuid. Wie beweert dat we in deze building van zestien verdieping­en minder sociale contacten hebben, die liegt. We kennen niet alleen wie naast ons woont, maar ook wie boven en onder ons zit.”

“En velen in de straat zelf”, vult Thibault aan. Hij was een van de initiatief­nemers van een wijkcomité dat ijvert voor geluidsber­men rond de Ring. “Er bestaan

Thibault Weewauters /Bewoner

veel vooroordel­en tegen bewoners van hoogbouw. Dat het vooral rijken zijn, oudere mensen en klagers. Deze building beantwoord­t daar allerminst aan. De oudste bewoner is tachtig geworden, de jongste twee maanden. Een vitale mix. Als je hulp nodig hebt of een vraag, dan is het antwoord vlakbij. Er wordt verwacht dat je respectvol bent en verdraagza­am, maar dat is toch evident?”

Te lang te veel luxe

Dat de stad hoogbouw wil versoepele­n, vindt Weewauters de logica zelve. “We hebben veel te lang in te grote luxe geleefd, met grote woningen en tuinen. Dat is voorbij. Als de hoogbouw niet lukt, wordt de stad een getto van rijken. Alleen rijken kunnen nog een stadswonin­g kopen. Een jong gezin heeft die middelen niet. De stad kan niet anders dan wijk per wijk kijken waar hoogbouw kan. Ik schat dat bij de volgende generatie de vooroordel­en verder afnemen. Dat voel je nu al aan de interieurs: jongeren kiezen veel strakkere meubelen met minder plaatsverl­ies.”

Grootste probleem blijft de juiste inplanting van torens, zeker met de vele klachten van buurtbewon­ers die zich benadeeld voelen. Thibault Weewauters: “De oude binnenstad, zoals het stadsbe- stuur hoopt, lijkt me te problemati­sch. In die middeleeuw­se chaos is geen ruimte. Als je een flatgebouw voor tweehonder­d mensen neerzet, moet je rekening houden met parkeerpla­atsen, scholen en groene ruimte. Dat is daar gewoon niet. Je pakt alleen plaats af.”

Geldmachin­e

Logischer lijkt hoogbouw rond de Ring, zeker als Ringland er komt. “Maar dan liefst niet zoals Linkeroeve­r of Luchtbal. Het is beter om woonblokke­n verder uiteen te zetten. Anders wordt het toch maar een geldmachin­e voor promotoren”, gelooft Thibault, die voorstande­r is van wisselende hoogtes. “Een gezonde stad heeft een wave nodig met hoge iconen zoals de Boerentore­n, maar ook fraaie woontorens zoals onze Residentie Buckingham. Nog belangrijk­er is dat ook binnen die torens afwisselin­g is, met grote en kleinere appartemen­ten, dure en goedkopere. Niet te veel van het ene en niet te weinig van het andere. Een gezonde diversitei­t is de basis van elke stad.”

“Als je hier hulp nodig hebt of een vraag, dan is het antwoord vlakbij.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Thibault Weewauters en Nathalie Vandebril zijn vanuit hun arendsnest van vijftien verdieping­en hoog nauw betrokken bij de buurt.
FOTO JAN VAN DER PERRE Thibault Weewauters en Nathalie Vandebril zijn vanuit hun arendsnest van vijftien verdieping­en hoog nauw betrokken bij de buurt.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De beste plek voor hoogbouw lijkt rond de Ring.
FOTO JAN VAN DER PERRE De beste plek voor hoogbouw lijkt rond de Ring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium