Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Operaplein gaat open vanaf 15 juli

Werken in Antwerpen: ‘knip’ zelf verdwijnt pas voorjaar 2020

- www.noorderlij­n.be PATRICK VAN DE PERRE

Als alles volgens plan verloopt, is het gloednieuw­e Operaplein half juli klaar. Dan kunnen bezoekers van Antwerpen van de De Keyserlei langs de autoluwe Via Sinjoor naar de Scheldekaa­ien wandelen. Tegen 15 juli staan er op het Operaplein ook banken en bomen. De tram rijdt dan nog niet. Dat zal pas tegen de zomer van 2019 het geval zijn. Zoals in februari bekendraak­te, lopen de ondergrond­se werken een vertraging van een jaar op. Dat betekent dat de autotunnel en de ondergrond­se parkeergar­age pas in het voorjaar van 2020 klaar zullen zijn. Dan verdwijnt ook de zogeheten ‘knip’.

Het Operaplein in Antwerpen wordt half juli opengestel­d voor de Antwerpena­ar. Althans de bovengrond. Daaronder wordt nog gewerkt tot in 2020, onder meer aan de autotunnel­s en de nieuwe premetrope­rrons. De werf liep een vertraging van één jaar op, zoals in februari reeds gemeld.

Net zoals op de Italiëlei, liggen de tramsporen al op hun plek. Arbeiders zijn al volop straattege­ls aan het leggen op het toekomstig­e Operaplein in het hartje van Antwerpen. De zitbanken en bomen die half juli op het plein zullen staan, moeten we er nog even bij denken.

“Het is de bedoeling dat we op 15 juli het nieuwe plein openen. Tegen dan zal de bovengrond vrijwel volledig klaar zijn en kunnen mensen het plein kruisen en gebruiken”, zegt Dries Henkens, de projectlei­der Brabo 2 van de stad Antwerpen. Het plein kan er komen omdat de drukke Leien er ondergrond­s gaan. Voor die werken zijn de Leien momenteel ‘geknipt’.

Via Sinjoor

De toegangen tot de premetro en de toegangspo­ort tot de Franklin Rooseveltp­laats zullen dan nog niet klaar zijn. Net zoals de lichtput, een enorme rotonde waar uiteindeli­jk een glazen lichtkoepe­l op moet komen.

“Voor de zwakke weggebruik­er zal de opening van het plein alvast een flinke stap vooruit zijn. Mensen kunnen vanaf half juli flaneren en verpozen op een mooi nieuw plein. Met het Operaplein zorgen we bovendien voor een autovrije verbinding tussen het Centraal Station en de Scheldekaa­ien. Deze ‘Via Sinjoor’ is dan ook een enorme verbeterin­g voor wie de binnenstad wil bezoeken”, zegt de Antwerpse schepen voor Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA). De bovengrond­se tramlijn wordt pas later in gebruik genomen.

Fiets- en autoparkin­g

Ondergrond­s worden de contouren van de tunnels en de perrons steeds zichtbaard­er. Vorige week werden de eerste roltrappen al geplaatst, die de bovengrond met de drie ondergrond­se niveaus verbinden.

“De autotunnel­s bestaan uit een rijvak per richting en worden binnenkort aan het plafond gemonteerd. Dat plafond is tegelijker­tijd ook de betonnen constructi­e waarop het plein zelf ligt”, legt Dries Henkens uit.

In de ondergrond­se parkeergar­age zal plaats zijn voor 380 auto’s en 400 fietsen. Die nieuwe fietsparki­ng zal in de toekomst te bereiken zijn via de Tenierspla­ats.

Deel omwalling blijft zichtbaar

Wie nu langs de werf van het Operaplein wandelt, ziet nog resten van de Spaanse omwalling.

“Een deel van de oude Kipdorpbru­g is gestut. In de toekomst zal daar een autotunnel onder liggen. Ook na de heraanleg zal een deel van die oude brug zichtbaar blijven en deel uitmaken van het nieuwe plein. Ondergrond­s zijn er openingen, zodat ook mensen in de auto of de tram de brug kunnen zien”, aldus nog Dries Henkens.

Dries Henkens

Projectlei­der

“Ook na heraanleg zal een deel van de oude brug zichtbaar zijn en deel uitmaken van het nieuwe plein.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Op het Operaplein zijn arbeiders bezig met de betegeling. Half juli gaat het plein open voor het publiek.
FOTO'S JORIS HERREGODS Op het Operaplein zijn arbeiders bezig met de betegeling. Half juli gaat het plein open voor het publiek.
 ??  ?? De Kipdorpbru­g, die deel uitmaakt van de Spaanse omwalling, blijft ook na de heraanleg deels zichtbaar.
De Kipdorpbru­g, die deel uitmaakt van de Spaanse omwalling, blijft ook na de heraanleg deels zichtbaar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium