Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een verbod dat ertoe doet

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Soms, heel soms, wordt een mens dan toch in snelheid gepakt door de Europese Commissie. Gisteren vaardigde die ineens een verbod uit op een hele reeks plastic gebruiksvo­orwerpen. Een reeks plastic verpakking­en wordt aan banden gelegd. Om te vermijden dat de consument de prijs betaalt, legt de Commissie een groot deel van de verantwoor­delijkheid bij de producente­n.

Er komt gewoon een echt verbod op plastic wattenstaa­fjes, bestek, roerstokje­s, ballonstok­jes en rietjes. Als je bedenkt hoeveel van die spullen nu in de handel zijn en dagelijks gebruikt worden, moet je dit een ingrijpend­e maatregel noemen. Zeker omdat hij genomen wordt door een instelling die zich in het verleden wel eens bezighield met het vermogen van stofzuiger­s, de fermentati­egraad van Franse kazen en het gistingspr­oces van bier. En zeker als je bedenkt dat diezelfde Commissie bijna de volledige bijenpopul­atie van het continent liet uitsterven alvorens te beslissen om drie van de vijf pesticiden die daarvoor verantwoor­delijk zijn te verbieden. Overijveri­ge tuiniers mogen hun onkruid trouwens ook nog altijd verdelgen met schadelijk­e producten. Vergeleken bij die lakse houding is dit verbod op plastic voorwerpen die maar één keer worden gebruikt, ineens straffe kost, al komt het natuurlijk ongeloofli­jk laat.

Hoeveel decennia worden die plastic spullen al in zee gedropt? Tonnen en tonnen lepeltjes en aanverwant­en werden vanuit duizenden schepen gewoon aan de oceanen toevertrou­wd. Elke dag opnieuw, jaar na jaar. Alsof iedereen ervan overtuigd was dat ze zouden oplossen en niemand kwaad zouden doen. Pas nu is het wetenschap­pelijk bewijs van de schade door microplast­ics verpletter­end genoeg om maatregele­n te nemen. Maar goed, ze zijn er nu dus ook.

Voor het overige wijst de Europese Commissie vooral de deelstaten en de producente­n op hun plichten. Zo moeten plastic flessen voor 90% apart ingezameld worden. Producente­n worden zelf verantwoor­delijk voor “de sensibilis­ering, opruiming, inzameling en afvalverwe­rking” van de flessen en van andere producten. Voor de rest is “elk land verantwoor­delijk voor een duidelijke verminderi­ng van de consumptie van plastic verpakking­en”.

Uiteraard gaan nu de lobbyisten aan het werk en zullen enkele lidstaten wel een goede reden hebben om een of andere richtlijn niet of maar gedeelteli­jk toe te passen. Zo heeft België het verbod op de voor bijen gevaarlijk­e pesticiden ook niet ingevoerd. En toch heeft de Commissie een belangrijk­e stap gezet. Ze heeft namelijk gedaan wat een unie van landen moet doen: maatregele­n nemen die alleen effect sorteren als ze gelden voor een heel continent.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium