Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dierenarts is uitgeblust en op

Orde slaat zelf alarm: aantal zelfdoding­en vier keer hoger dan bij algemene bevolking

-

Onderzoeke­rs van de VUB gaan analyseren hoe het gesteld is met het welzijn van de Vlaamse dierenarts­en. Helemaal niet best, denken de dierendokt­ers zelf. Internatio­naal onderzoek spreekt over een hoge graad van depressie, burn-out en zelfdoding. Om na te gaan hoe alarmerend de situatie bij de Vlaamse dierenarts­en is, vroegen zij zelf om het onderzoek. “Elke dierenarts kent wel een collega die ten onder gegaan is aan de job.”

Ze voelt, na bijna dertig jaar in het vak, persoonlij­k de problemen aan waarmee zo veel collega’s kampen, zegt Ann Janssens, voorzitter van de Vlaamse tak van de Orde der Dierenarts­en. Ze zijn moe, uitgeblust, op.

Niet dat ze hun job niet meer graag doen, maar het is vandaag moeilijk om die op een ordentelij­ke manier te beoefenen, zegt Janssens.

Vele oorzaken

Ze ziet daar verschille­nde redenen voor. “De klanten zijn om te beginnen een pak mondiger geworden. Ze hebben zich met de hulp van dokter Google al een beeld gevormd over wat er mis is met hun dier en ze verwachten een behandelin­g op maat. Een behandelin­g die liefst ook niet meer kost dan een consult bij de huisdokter, waar er natuurlijk tussenkoms­t van de ziekteverz­ekering is. Daarbij evolueert de diergenees­kunde pijlsnel, waardoor we ons constant moeten bijscholen. En er studeert een enorm aantal dierenarts­en af, waardoor de concurrent­ie moordend wordt en veel dierenarts­en het financieel moeilijk hebben.”

Moeilijke beslissing­en

Dat komt bovenop de “gewone” werkdruk van een dierenarts.

Die werkt gemiddeld zo’n zestig uur per week, met uitschiete­rs tot honderd uur, en wordt gemiddeld twee nachten per week uit zijn bed gebeld. “We moeten áltijd beschikbaa­r zijn”, zegt Janssens. “En we moeten baasjes vaak helpen om moeilijke beslissing­en te nemen, over euthanasie of amputatie. Dat vreet energie.”

En het leidt tot een waslijst aan issues. Stress, depressie, burn-out. Veel dierenarts­en lopen rond met zwarte gedachten of grijpen effectief

naar de

Ann Janssens Orde der Dierenarts­en

“Elke dierenarts kent een collega die ten onder gegaan is aan zijn job.”

dodelijke middelen die ze simpel in hun kabinet uit de kast te nemen hebben. “Iedere dierenarts kent wel een collega die zich van het leven beroofd heeft”, zegt Janssens.

Een andere dierenarts zegt het zo: “Ik kan zo vier namen opnoemen van collega’s die zelfmoord gepleegd hebben.”

Afgelopen weekend nog werd een jonge Vlaamse dierenarts begraven die zelfdoding pleegde.

Onderzoek komend najaar

“Er wordt in onze sector veel gesproken over de slechte psychische gezondheid van veel dierenarts­en, maar niemand heeft er ooit echt onderzoek naar gedaan in Vlaanderen”, zegt Marc Vangheluwe, bestuurder bij Savab Flanders, een vereniging van dierenarts­en voor gezelschap­sdieren. “In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn dergelijke onderzoeke­n wel gebeurd en daaruit blijkt een hoge graad van depressie, burn-out en zelfmoord bij dierenarts­en.”

Volgens die studies heeft één dierenarts op de vijf zelfmoordg­edachten en ligt het effectieve zelfmoordc­ijfer bij dierenarts­en viermaal hoger dan bij de algemene bevolking. Om te weten te komen hoe het nu precies zit in Vlaanderen, heeft Savab Flanders de Vrije Universite­it Brussel (VUB) gevraagd om een onderzoek uit te voeren.

“De alarmerend­e berichten over de context waarin de dierenarts­en moeten werken, zijn anekdotisc­h. Eigenlijk weten we niet hoe het er met hen aan toegaat”, zegt professor gezondheid­spsycholog­ie Elke Van Hoof. “Dus zullen we alle Vlaamse dierenarts­en, in alle wetenschap­pelijke onafhankel­ijkheid, bevragen over hun welbevinde­n. We peilen naar hun arbeidsoms­tandighede­n én naar hun mentale gezondheid. We hopen komend najaar met het onderzoek van start te gaan, zodat we begin 2019 de cijfers kunnen voorleggen.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1­813.be

JESSE VAN REGENMORTE­L

 ??  ??
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium