Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse IS-moeders starten rechtszaak op

Vraag aan Belgische staat om kinderen op te nemen

- (vhn)

Via een rechtszaak willen twee Antwerpse vrouwen van ISstrijder­s België ertoe dwingen hun kinderen terug te laten overkomen.

Sinds de verkruimel­ing van het zelfverkla­arde kalifaat van de Islamitisc­he Staat, verblijven Tatiana Wielant en Bouchra Abouallal (beiden 25) samen met hun vijf kinderen in het kamp Al-Hol, in het noordooste­n van Syrië. Het kamp wordt gecontrole­erd door Koerdische strijders.

De twee vrouwen volgden hun partners in 2013 naar IS. De mannen kwamen om in 2014. Afgelopen winter besliste de federale regering dat kinderen van IS-strijders terug naar België mogen komen indien ze jonger zijn dan tien jaar en via een DNA-test kunnen aantonen dat ze verwant zijn aan Belgen die nog in België wonen. Het zou in totaal om totaal 87 kinderen gaan. Hoe zo’n verwantsch­apstest en oversteek in de praktijk moeten werken, is onduidelij­k.

In gebreke stellen

De VRT maakte gisteren bekend dat Wielant en Abouallal een rechtszaak hebben opgestart waarbij ze de Belgische staat in gebreke stellen. Volgens hen verzaakt België aan zijn verplichti­ngen tegenover de kinderen. “Er is daar geen consulaat, geen ambassade, dus volstrekt juridisch niemandsla­nd. Dan is het natuurlijk gemakkelij­k om te zeggen: als u zelf terugkomt, vangen we u op”, verklaarde hun advocaat Walter Damen. “Ik vraag aan de Belgische Staat: alstublief­t, kom tussen voor

die kinderen. Als men dan zegt: “Oké, maar we willen het debat niet voeren over de ouders”, dan kan ik daarmee leven. De ouders zeggen

ook: “Wij dragen de verantwoor­delijkheid voor onze beslissing­en, we hebben er spijt van. Maar alstublief­t,

haal onze kinderen hier weg”.”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verkoos om geen commentaar te geven bij deze specifieke rechtszaak. Opvallend is dat Child Focus zich tussenkome­nde partij heeft gesteld in de rechtszaak. “We zijn al een tijd bezig met de dossiers van kinderen in IS-gebied”, zegt woordvoerd­er Dirk Depover.

“Veel ouders of grootouder­s die hier wonen, zijn ten einde raad en weten niet waar hun kind of kleinkind zich bevindt. Het gaat met andere woorden om vermissing­en. Door tussen te komen in deze zaak willen we, in het belang van deze kinderen, de rechtbank onze mening duidelijk maken. Als de Belgische overheid geen moeite doet om hen terug te halen, zullen veel van de kinderen in IS-gebied waarschijn­lijk niet overleven. We vragen daarom aan de regering om alles in het werk te stellen om die kinderen terug te halen.” In totaal zou het om zo’n 145 minderjari­gen gaan.

 ?? FOTO VRT ?? Tatiana Wielandt gezien door Rudi Vranckx in het vluchtelin­genkamp Al-Hol in het noorden van Syrië.
FOTO VRT Tatiana Wielandt gezien door Rudi Vranckx in het vluchtelin­genkamp Al-Hol in het noorden van Syrië.
 ?? FOTO RR ?? Bouchra A. gezien door Rudi Vranckx in het vluchtelin­genkamp Al-Hol in het noorden van Syrië.
FOTO RR Bouchra A. gezien door Rudi Vranckx in het vluchtelin­genkamp Al-Hol in het noorden van Syrië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium