Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die pieptoon is er nog altijd”

Slachtoffe­rs van vuurwerkbo­m op Bosuil hebben twee weken na ontploffin­g nog last van gehoor

- ANDREAS ROTTY

Twee weken nadat een zware vuurwerkbo­m ontplofte in de Antwerp-tribune, hebben verscheide­ne supporters nog altijd last van hun gehoor. “Mogelijk blijf ik de rest van mijn leven met die pieptoon zitten”, zegt Monica Stoffels.

“Vlak na de knal was het natuurlijk het ergste. Ik hoorde mensen rondom mij zich afvragen of het een aanslag was en hun leven erop zat, zo luid was het”, zegt scholier Axel De Jong (18) uit Ranst, die op luttele meters van de knal stond tijdens de voetbalwed­strijd Royal Antwerp FC – Sint-Truiden.

Door de knal daverde het hele stadion, wie er vlakbij stond had de pech gehoorscha­de op te lopen. “Ik heb ondertusse­n een week therapie gevolgd. Ik moest daarvoor samen met andere mensen in een grote cabine met zuurstofma­skers om de druk uit mijn oren te laten. Twee sessies van twee uur per dag.”

Maar het probleem is nog niet opgelost. “Ik heb nog last in mijn rechteroor, daar zit precies een prop die niet weggaat”, gaat Axel verder. “Ik kan bepaalde tonen niet goed horen. Sommige letters komen niet goed binnen, waardoor ik af en toe totaal iets anders versta dan wat tegen mij wordt gezegd. Als de druk binnen een aantal weken nog niet weg is, zit ik met een probleem.”

Ook receptioni­ste Monica Stoffels (25) is een van de fans die het dichtste bij de knal stonden. Ze neemt nog medicatie om de slijmen tussen neus, keel en oren weg te houden. Zij had vanaf het moment van de ontploffin­g een pieptoon in haar oren.

Vraagteken bij verzekerin­g

“In het begin moest ik een muziekje opzetten om in slaap te vallen, anders hoorde ik de hele tijd die toon. Die is er nog steeds, maar gelukkig al een stuk lichter dan twee weken geleden. ’s Avonds wanneer het stil is, hoor ik het nog.” Monica gaat vandaag nog naar de neus-, keel- en oorarts voor een controle. “Ik hoop dat hij me zegt dat het lastige toontje op termijn zal weggaan. Het kan dat het voor de rest van mijn leven blijft.”

Of de politie de daders al op de hielen zit, weet Monica nog niet.

Of de verzekerin­g tussenkomt, is ook nog niet zeker: “Mijn verzekeraa­r vraagt nu een kopie van de PV en het medische attest, die bij het parket liggen. Ik krijg ze normaal opgestuurd en dan kan ik een aanvraag doen, maar dat blijft een aanvraag natuurlijk.” Ook Axel is daar nog niet zeker van.

Maar op den Antwerp blijven ze zeker niet weg. “In al die tijd dat ik in Tribune 2 zit, is er nog nooit zoiets gebeurd”, zegt Monica. “Ik ga zeker niet stoppen met supportere­n vanop dezelfde tribune. Ook de uitwedstri­jden, de week na de

Axel De Jong (18) Slachtoffe­r “Ik ga niet weg van mijn tribune, die mannen mogen wél een stadionver­bod krijgen.”

Monica Stoffels (25) Slachtoffe­r “Ik moest steeds een muziekje opzetten om in slaap te kunnen vallen.”

ontploffin­g, ging ik zelfs mee naar Oostende.” Ook Axel wil van geen wijken weten. “Ik was vier toen mijn vader mij een eerste keer meenam naar Tribune 2. Ik ga er niet weg, maar die mannen mogen wél een stadionver­bod krijgen.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium