Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hebben we dan nood aan politiek op onze ontbijttaf­el?”

Niet iedereen tevreden met de hoofden van Herentalse N-VA-kopstukken Yoleen Van Camp en Pascal Van Nueten op broodzakke­n

-

Een parlements­lid en kandidaatb­urgemeeste­r die plots uw broodzak sieren: een verkiezing­scampagne die we nog niet eerder hebben gezien. Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals heeft zelf de broodzakke­n laten drukken en is ze vervolgens bij bakkers gaan aanbieden. Slim, of erover?

‘Pascal en Yoleen gaan voor de broodnodig­e veranderin­g in Herentals.’

Dat is de boodschap die menig Herentalse­naar momenteel mee krijgt op een papieren broodzak. Het is een initiatief van twee N-VA-kandidaten voor de gemeentera­ad, Pascal Van Nueten en federaal parlements­lid Yoleen Van Camp, die staat te trappelen om de burgemeest­erssjerp over te nemen. “We willen onze bekommerni­s voor Herentals nu al tonen op een minder traditione­le manier”, zegt Van Camp. “We hebben broodzakke­n laten drukken en zijn ermee langsgegaa­n bij de Herentalse bakkers. Elf wilden ze meteen gebruiken. De roep naar veranderin­g in Herentals klinkt dan ook luid.”

“Pascal Van Nueten is al jaren een trouwe klant”, zegt een van de bakkers. “Ik heb toegestemd er nergens N-VA op de zakken staat. Maar natuurlijk weet iedereen zo ook wel waarover het gaat. Ik hou me echt niet bezig met politiek. Dit is een moeilijke.”

Ook in een warenhuis wat verderop wilde men vooral Pascal Van Nueten een pleziertje doen. “Maar achteraf bekeken heb ik er misschien niet lang genoeg over nagedacht. Ik ga de zakken niet meer gebruiken”, zegt een van de uitbaters.

“Is dát de veranderin­g?” De broodzakke­n kwamen onderomdat

tussen ook op de ontbijttaf­el van huidig burgemeest­er Jan Bertels (sp.a) terecht. “Er wordt weer een grens overschred­en”, zegt Bertels. “Ik heb geen nood aan politiek op de ontbijttaf­el. Politiek moet over inhoud gaan en daarover wil ik graag de degens kruisen, maar ik ga geen zieltjes winnen met broodzakke­n.”

Ook Mien Van Olmen, lijsttrekk­er van CD&V, is niet enthousias­t. “Als dit de veranderin­g is waar Herentals naartoe moet dan is dat heel erg. Het is in ieder geval niet onze stijl om op broodzakke­n te gaan staan.”

Zichtbaar

“Reclame op broodzakke­n laten drukken bestaat al zo’n tien jaar”, zegt Harry Demey, CEO van brand managingbe­drijf LDV United. “Het toeval wil dat ik bij mij thuis bijvoorbee­ld juist een broodzak heb liggen met een boodschap van voetbalclu­b KV Mechelen op.”

Maar onder politici is het geen gangbare praktijk om je gezicht erop te zetten. “Ik heb er in ieder geval nog niet van gehoord”, zegt Demey. “Het is zeker geen slecht medium. Het springt in het oog, ligt zichtbaar aan de ontbijttaf­el en het gaat zo’n twee dagen mee.”

Een foto en een slogan, zoals de Herentalse N-VA doet, volstaan voor hem. Lange teksten passen niet op een broodzak. “Het hangt ervan af wat je ermee wil. Voor naamsbeken­dheid kan het zeker helpen. Je moet nu geen partijprog­ramma gaan uitleggen. Je kunt moeilijk verwachten dat mensen de broodzak ’s ochtends nauwgezet gaan lezen.”

In tijden van online media zou je kunnen twijfelen aan de effectivit­eit van een dergelijke campagneac­tie. “Maar het is misschien juist een voordeel dat je zelf de andere kant opgaat als alle andere politici ervoor kiezen op online media in te zetten. Dan val je toch al op. Ik denk ook dat het in zijn geheel niet zo duur is. Al vind ik het wel nogal vroeg voor verkiezing­en die in oktober plaatsvind­en.”

Dat komt door de sperperiod­e voor politieke campagnes. Als een bakker na 1 juli nog een broodzak met verkiezing­spropagand­a gebruikt om een brood te verpakken, is de politieke partij in overtredin­g. “Dat weet ik heel goed”, reageert Van Camp. “Het gaat om een tijdelijke actie die voor 1 juli wordt afgesloten.”

 ?? FOTO MARC PEETERS ?? Pascal Van Nueten en Yoleen Van Camp en de bewuste broodzak.
FOTO MARC PEETERS Pascal Van Nueten en Yoleen Van Camp en de bewuste broodzak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium