Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gepensione­erden en gehandicap­ten voeren gestolen wagens uit

Familie C. uit Hoboken spil in autozwende­l

- JORIS VAN DER AA

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijf jaar cel geëist tegen de kopstukken van criminele familie C. uit Hoboken, die op bestelling tientallen auto’s liet stelen en uitvoeren. Om de auto’s naar Marokko te brengen, deed de bende een beroep op gepensione­erden en gehandicap­ten om geen argwaan te wekken bij de douane.

Vijftien beklaagden staan in Antwerpen terecht voor autozwende­l. De bendeleden, van wie de leiders allemaal tot de beruchte familie C. uit Hoboken behoren, zouden 22 gestolen wagens naar Marokko hebben uitgevoerd. De criminele organisati­e van de familie C. opereerde vanuit de kapperszaa­k van Jaouad C. op de Sint-Bernardses­teenweg, maar Aziz C. was volgens het OM de absolute patron van de bende. “Het was een komen en gaan in het kapsalon”, aldus de openbaar aanklager. “Er was niet alleen sprake van zwendel met gestolen voertuigen, er circuleerd­e ook heel wat gestolen elektronic­a zoals gsm’s en laptops.”

Het OM vorderde vijf jaar cel tegen de vier leiders van de familiale criminele ondernemin­g. “De organisati­e liet voertuigen stelen waarvan vooraf was geweten dat ze er in Marokko een afnemer voor hadden. Aziz C. gaf aan zijn mensen duidelijke opdrachten om bepaalde wagen te stelen. De organisati­e liet ook boorddocum­enten stelen van soortgelij­ke wagens en vaak lagen de vervalste papieren al klaar nog voor de wagen echt gestolen was.”

Het onderzoek ging in april 2013 van start met de arrestatie van enkele autodieven in Schoten, die verklaarde­n dat ze in opdracht van de familie C. uit Antwerpen handelden. Uit verder onderzoek bleek volgens het OM dat Aziz C., Nouredinne C., Adil C. en Adil B. auto’s op bestelling lieten stelen voor hun afnemer in Marokko. De bende wordt vervolgd voor 22 autodiefst­allen die tussen november 2010 en september 2013 gepleegd werden.

Netwerk

De familie C. beschikte over een uitgebreid internatio­naal netwerk. “De handel in tweedehand­s auto’s was een ideale dekmantel voor de zwendel in gestolen voertuigen. Die werden eerst naar het Zuid-Franse Nîmes gebracht, waar ze bij leden van de familie C. gestald werden. De wagens werden daar omgekat en vervolgens verscheept naar Marokko.

De organisati­e schakelde gepensione­erde of gehandicap­te bestuurder­s in om de auto’s naar Marokko te brengen. Zo zou ze minder aandacht trekken van de douanedien­sten tussen Spanje en Marokko. Bovendien moesten zo minder dedouaneri­ngskosten worden betaald. De “koeriers” kregen gemiddeld 1.000 euro uitbetaald.

De auto’s waren voorzien van valse uitvoerver­klaringen en valse Nederlands­e exportnumm­erplaten, die door Ahmed E.T. geleverd werden. Hij is de enige beklaagde die tot bekentenis­sen overging. De anderen spelen volgens de procureur de vermoorde onschuld.

Aziz C. wordt als de nummer één van de organisati­e beschouwd. Hij gaf instructie­s over de aanmaak van documenten, het transport van de gestolen voertuigen en hield contact met de Marokkaans­e afnemers. C. erkent dat hij auto’s kocht en verkocht, maar dat er een paar gestolen wagens bij waren, daarvan was hij “niet op de hoogte”. Volgens zijn advocaat zijn er geen harde bewijzen dat hij opdracht gaf tot de diefstalle­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium