Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn vader is er niet meer om deze nonsens te ontkennen”

Zoon Paul Vanden Boeynants na aantijging­en dat hij kopstuk Bende van Nijvel was:

- (yb)

“Niet de eerste en niet de laatste keer dat mijn vader gelinkt wordt aan de Bende van Nijvel” zegt Christian Vanden Boeynants, zoon van ex-premier Paul VDB. “Hij zou in het zadel worden gehesen na een golf van terreur? Nonsens, dat blijkt uit alle onderzoeke­n. Een dode iets in de schoenen schuiven is makkelijk. Hij kan niemand van antwoord dienen.”

Michel Libert, de nummer 2 van Westland New Post, een organisati­e die door de onderzoeke­rs naar de Bende van Nijvel nog altijd beschouwd wordt als een mogelijke wieg voor leden van de Bende, wond er in een interview met TVnaam

Oost geen doekjes om. “Paul Vanden Boeynants (ex-premier, ooit ontvoerd door de bende van Patrick Haemers en overleden in 2001,

red.) werd genoemd in elke opdracht die wij kregen, in elk rapport dat werd opgesteld”, verklaarde hij. “Hij was een kopstuk van onze organisati­e. Hij was onze baas.”

Zo’n uitspraak klinkt natuurlijk als muziek in de oren van al wie gelooft in het politieke complot achter de Bende van Nijvel. Paul VDB was uitgereken­d in de woelige jaren tachtig, waarin de bloedigste overvallen van de Bende van Nijvel hebben plaatsgevo­nden, een vooraansta­and figuur binnen CEPIC. Dat was een veeleer rechts georiëntee­rde vleugel binnen de Franstalig­e christende­mocraten van de PSC (het huidige cdH). Meermaals werd in het Bendeonder­zoek geopperd dat de daders VDB als kopman van een nieuw, strenger politiek regime naar voor wilden schuiven.

Terugkeren­de storm

Alle speurwerk ten spijt, twee parlementa­ire commissies inbegrepen, nooit werd enige betrokkenh­eid van ex-premier Paul Vanden Boeynants bij de Bendefeite­n aangetoond.

“Het is niet de eerste keer, en helaas ook niet de laatste, dat de van mijn vader besmeurd wordt door hem te verbinden aan de dramatisch­e vlaag van overvallen van de Bende van Nijvel”, reageert zoon Christian Vanden Boeynants. “Het is natuurlijk makkelijk om een dode de schuld in de schoenen te schuiven. Hij kan daar per definitie niet op reageren. Maar, zoals mijn vader zei:

Trop is te veel. Het wordt tijd om daarmee op te houden.”

“Ik vrees echter dat het tegendeel zal gebeuren”, voegt Christian Vanden Boeynants eraan toe. “Misschien moeten wij, tegen beter weten in, de steeds terugkeren­de storm over onze hoofden laten passeren.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Paul Vanden Boeynants.
FOTO PHOTO NEWS Paul Vanden Boeynants.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium