Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik had er nooit bij stilgestaa­n dat het gevaarlijk was”

Zonnebanks­tem wordt stem tégen zonnebanke­n in nieuwe campagne Stichting Tegen Kanker

- SILKE REMMERY

Wie onder de zonnebank gaat, heeft haar wellicht al gehoord: de vrouw die u zegt wanneer uw bruiningss­essie begint of wanneer u zich moet omdraaien. Jolanda, heet ze. Binnenkort herkent u haar stem misschien ook op de radio, maar deze keer tégen bruinen. In een nieuwe spot voor de Stichting Tegen Kanker waarschuwt ze voor huidkanker door de zonnebank. Maar daar is de sector niet mee opgezet.

Al tien jaar lang leent de Nederlands­e Jolanda van Cooten haar stem aan de zonnebank, waar ze via een voice-over functies of instructie­s inspreekt. Maar nu raadt de stemactric­e zonnebankg­ebruik plots af, in een spot van Stichting Tegen Kanker. Sinds vandaag is die op Qmusic te horen.

“Mijn naam is Jolanda en ik ben als voiceguide te horen in duizenden zonnebanke­n over heel België. Een job als alle andere, dacht ik. Maar elke dag krijgen meer dan honderd Belgen te horen dat ze huidkanker hebben. En een van de voornaamst­e oorzaken is die zonnebank. Daarom zet ik vandaag mijn stem in voor iets anders. Alsjeblief­t, ga niet onder de zonnebank.”

Persoonlij­k aangesprok­en

Een opvallende boodschap, en net dat was de bedoeling van Stichting Tegen Kanker, die samen met reclamebur­eau Happiness de spot heeft gemaakt. “Jolanda’s stem is gelinkt aan de zonnebank”, zegt Tine Van Hasselt van Happiness. “Het doelpublie­k van de campagne zal zich niet alleen persoonlij­k aangesprok­en voelen, maar kan ook niet meer onder de zonnebank zonder te worden herinnerd aan de spot.”

De sector zelf is niet opgezet met die stunt. “We zijn het stilaan beu dat elke uitbater van een zonnestudi­o als een crimineel wordt be-

Marc Debecker

Adviseur FeBelSol

“Dat deze vrouw nu antireclam­e maakt voor iets waarvoor ze eerst werd betaald, is van laag niveau.”

handeld”, zegt adviseur Marc Debecker van FeBelSol, de federatie van zonnebankc­entra. “Terwijl we zelf ook vinden dat er spelregels moeten worden nageleefd. We lichten klanten al in en raden hen af om te lang te bruinen. Dat deze vrouw zich nu heeft laten ompraten om antireclam­e te maken voor iets waar ze eerst voor werd betaald, is van laag niveau.”

Niet vergoed

Jolanda van Cooten zegt dat ze ten volle achter haar boodschap staat. Voor deze spot werd ze trouwens niet vergoed. “Ik hoop echt dat ik hiermee mensen kan overtuigen. Die opdracht heb ik in 2008 gedaan, toen was er nog geen sprake van huidkanker door bruinen in de zonnebank. Ik had er nooit bij stilgestaa­n dat het gevaarlijk was.”

Bij Ergoline Belgium, het merk van zonnebanke­n waarvoor Jolanda de teksten insprak, geloven ze dat niet. “Al twintig jaar wordt gezegd dat de zonnebank nadelig zou kunnen zijn voor de huid. In 2008 was er in de bestrijdin­g tegen huidkanker zelfs al een nieuwe wet voor de maximale uitstralin­g”, zegt zaakvoerde­r Marc Van Remortel. “Ik heb de Duitse fabrikant al proberen te bereiken, maar het is nog niet duidelijk of ze juridische stappen zullen ondernemen.”

 ?? FOTO RR ?? Tien jaar lang begeleidde Jolanda van Camp mensen onder de zonnebank. Nu spreekt ze een reclamespo­t in waarin ze dat net afraadt.
FOTO RR Tien jaar lang begeleidde Jolanda van Camp mensen onder de zonnebank. Nu spreekt ze een reclamespo­t in waarin ze dat net afraadt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium