Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zware kritiek na verkeersch­aos in Brussel

Renovatie Reyerscomp­lex leidt tot gigantisch­e files

- (agy, amg)

“Hallucinan­t Brussels wanbeleid”, noemde Theo Francken (N-VA) het. Maar automobili­stenbond VAB ziet geen problemen in de communicat­ie rond de werken. “Bestuurder­s zoeken pas alternatie­ven als ze de miserie hebben ondervonde­n.”

“En stoemeling­s.” Zo kwam de monsterfil­e gisterenmo­rgen tot stand volgens Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. “Akkoord, er moet aan de tunnels gewerkt worden. Maar kon dit écht niet beter gepland en aangekondi­gd worden?” Ook staatssecr­etaris Theo Francken liet zich niet onbetuigd. “Hallucinan­t Brussels wan- beleid” was zijn analyse over de chauffeurs die midden in een van de tunnels hun wagen keerden en tegen de stroom in weer weg reden.

Communicat­iecampagne

Nochtans had Brussel er alles aan gedaan om duidelijk te maken dat ze langs het Reyerscomp­lex de stad maar moeilijk binnen zouden kunnen. “We hebben een communicat­iecampagne gelanceerd via sociale media, radio en informatie­borden”, zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a). “Langs de weg zeggen dynamische borden hoe mensen best het gewest binnenrijd­en. Maar de eerste dag laten mensen zich altijd vangen. We monitoren de situatie en sturen bij waar nodig.”

Dat dat op dag één al nodig was, is op het conto te schrijven van een typisch Brusselse situatie. De burgemeest­er van Schaarbeek Bernard Clerfayt (Défi) wilde zijn inwoners sparen van sluipverke­er en had een van de routes naar de E40 laten sluiten. “Het verkeer omleiden van de grote verkeersas­sen naar de lokale wegen is voor iedereen absurd, behalve voor het gewest”, zegt hij.

“Eerst miserie ondervinde­n”

Tegen de avondspits ging de lokale weg toch weer open voor het verkeer. Nochtans zien ze bij automobili­stenbond VAB weinig verkeerd aan de werkwijze van het gewest. “Ook als je waarschuwt, is er de eerste dagen veel hinder”, zegt woordvoerd­er Maarten Matienko. “Chauffeurs blijven hun gewoontes trouw en moeten de miserie eerst aan den lijve ondervinde­n. Dan pas gaan ze op zoek naar alternatie­ven. We kunnen maar hopen dat deze situatie effect heeft.”

Want de drie tunnels blijven nog zeker tot het einde van het jaar dicht. En in juli en augustus gaat aan de andere kant van Brussel de Leopold II-tunnel dicht.

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Het verkeer stond gisteren muurvast in Brussel.
FOTO OLIVIER MATTHYS Het verkeer stond gisteren muurvast in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium