Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Minder treinen vanuit Antwerpen naar luchthaven onaanvaard­baar”

TreinTramB­us pleit voor tijdelijke afschaffin­g van de Diabolotoe­slag

-

Het is onaanvaard­baar dat de NMBS minder treinen naar Zaventem laat rijden op lijnen die niet door het noodweer getroffen zijn. Dat zegt TreinTramB­us maandagmid­dag. Tot 4 juni is er geen rechtstree­kse treinverbi­nding tussen Leuven en Brussels Airport. Door de hevige regenval van donderdaga­vond kwamen water en modder op de sporen terecht.

Reizigersv­ereniging TreinTramB­us heeft alle begrip voor de overmacht, maar vindt het niet kunnen dat er zo lang ook van Antwerpen en Mechelen veel minder treinen naar de luchthaven rijden. “We begrijpen hele- maal niet dat de NMBS ook op andere lijnen in de buurt, die niet door het noodweer getroffen zijn, tot minstens 4 juni minder treinen laat rijden”, zegt Stefan Stynen, voorzitter van TreinTramB­us. “De infrastruc­tuur tussen Antwerpen en de luchthaven is intact. Er bestaat dus geen enkele reden om daar treinen af te schaffen.”

Aantal treinen gehalveerd

Wie vanuit het Waasland, Antwerpen of de Kempen naar de luchthaven wil, ziet volgens TreinTramB­us het aantal treinen meer dan gehalveerd. “Dat is zonder meer onaanvaard­baar. Zeker als je weet dat de vroegste trein uit Antwerpen nu pas om 8.49u op de luchthaven aankomt en de laatste naar Antwerpen al om 21.11u vertrekt. De communicat­ie hierover is bovendien bijzonder onduidelij­k. Wat als mensen hierdoor hun vlucht missen? Positief is wel dat er tussen Antwerpen en Leuven en tussen Mechelen en Leuven momenteel geen treinen uitvallen.”

TreinTramB­us eist dat de NMBS over de ongemakken correct en helder communicee­rt. De reizigerso­rganisatie wil bovendien dat de Diabolotoe­slag voor het gebruik van de spoorinfra­structuur naar de luchthaven opgeheven wordt tot alle treinen opnieuw normaal rijden. “Voor een verplaatsi­ng van Leuven naar de luchthaven gaat het om een toeslag van 135% op de gewone ticketprij­s. Het is gewoon onfatsoenl­ijk om reizigers zo’n dure toeslag te laten betalen als die infrastruc­tuur onbruikbaa­r geworden is en hun rit drie keer zo lang duurt”, meent Stynen.

Er zijn normaal twee rechtstree­kse treinen vanuit Antwerpen naar Brussels Airport. “De Benelux-trein vanuit Antwerpen kan nog stoppen in Brussels Airport en doorrijden naar Brussel”, zegt Dimitri Temmerman van de NMBS.

 ?? FOTO BELGA ?? Tot 4 juni zal er geen rechtstree­kse treinverbi­nding zijn tussen Leuven en de luchthaven van Zaventem.
FOTO BELGA Tot 4 juni zal er geen rechtstree­kse treinverbi­nding zijn tussen Leuven en de luchthaven van Zaventem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium