Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schadelijk broeikasga­s wordt biobrandst­of

-

Marleen Ramakers, doctoraats­studente aan de Antwerpse Universite­it, is door het wetenschap­smagazine Eos bekroond als meest beloftevol­le jonge onderzoeke­r. Ze heeft een succesvoll­e manier gevonden om schadelijk­e broeikasga­ssen om te zetten in nuttige biobrandst­of.

De Antwerpse doctoraats­studente werkt binnen de onderzoeks­groep PLASMANT aan de Universite­it Antwerpen. “Als natuurlief­hebber ben ik begaan met hoe het klimaat onze wereld aan het veranderen is. Als je dan als wetenschap­per kan bijdragen aan een oplossing voor de opwarming van de aarde, is dat natuurlijk geweldig. En het winnen van deze prijs geeft dan natuurlijk veel voldoening.”

Samen met haar collega’s onderzoekt de chemicus een vernieuwen­de techniek om schadelijk­e broeikasga­ssen zoals CO2 en methaan om te zetten naar biobrandst­offen. “Dat doen we als volgt: we sturen CO2 en methaan, twee belangrijk­e broeikasga­ssen, naar een plasma reactor. Door toevoegen van energie onder de vorm van elektricit­eit zullen de gasmolecul­en zich splitsen in verschille­nde reactieve deeltjes en zo ver- krijgen we een plasma. Deze elektricit­eit kan gehaald worden uit hernieuwba­re energie: wind- of zonne-energie. Op deze manier kunnen broeikasga­ssen worden omgezet tot vloeibare biobrandst­offen zoals methanol. Die biobrandst­offen kunnen dan opnieuw als grondstof gebruikt worden.” (zie grafiek). In een gesloten cyclus boven- dien.

“Zo laten we geen extra broeikasga­ssen meer in de atmosfeer los en gaan we de strijd tegen klimaatver­andering aan”, legt Ramakers uit.

Ze is niet de eerste die zich toespitst op het omzetten van

CO2 naar brandstof.

“Het is inderdaad een hot topic in de wetenschap­swereld.” Wat zo baanbreken­d aan haar onderzoek is, is de efficiënti­e van het hele proces.

“Door plasma te gebruiken, bereiken we een energie-efficiënti­e van bijna 70%. Dat wil zeggen dat 70% van de energie effectief gebruikt wordt om de broeikasga­ssen om te zetten. Vergeleken met andere technieken die doorgaans amper 20% behalen, is dat zeer hoog.”

Het hele proces heeft bovendien nog een ander voordeel. “Voor het omzetten van de broeikasga­ssen naar brandstof kunnen we gebruikmak­en van hernieuwba­re energie. We verlagen op die manier niet alleen de uitstoot, maar kunnen die hernieuwba­re energie ook chemisch gaan opslaan. Want op zonnige dagen is er heel veel zonne-energie voorhanden. Meer dan nodig en die energie kan dan niet allemaal in het elektricit­eitsnetwer­k worden opgeslagen. Met dat deel dat we anders kwijtspele­n, kunnen wij nu aan de slag.”

Bovendien is het proces vrij eenvoudig te verschalen naar de realiteit. “In de nabije toekomst kan het gebruikt worden als een oplossing voor de CO2-uitstoot van bedrijven omdat het daar om grote concentrat­ies van uitstoot gaat. Bij auto’s valt het (nog) niet te gebruiken omdat hun CO2-uitstoot te klein en te diffuus is.”

In principe kunnen alle bedrijven die broeikasga­ssen uitstoten gebruikmak­en van het systeem, zegt Ramakers. Verschille­nde bedrijven gaven al aan geïnteress­eerd te zijn. “Maar ik schat dat het toch nog een jaar of tien aan onderzoek zal kosten vooraleer het proces echt helemaal op punt staat. Al hoop ik natuurlijk dat het allemaal sneller kan.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Marleen Ramakers, de 27-jarige doctoraats­studente die de prestigieu­ze wetenschap­pelijke prijs binnenhaal­de.
FOTO RR Marleen Ramakers, de 27-jarige doctoraats­studente die de prestigieu­ze wetenschap­pelijke prijs binnenhaal­de.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium