Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pierre krijgt na 104 jaar zijn soldatengr­af

Hobokenaar en twee andere gesneuveld­e Belgische militairen eindelijk geïdentifi­ceerd

-

Drie Belgische soldaten die op 24 oktober 1914 in de cruciale IJzerslag op een kilometer van de Grote Markt van Diksmuide sneuvelden, worden op 1 juli in De Panne begraven. De drie – onder wie Hobokenaar Pierre Pintens – werden in 2016 gevonden en nu ook eindelijk geïdentifi­ceerd.

Met militaire eer worden op zondag 1 juli op het Belgisch soldatenke­rkhof van De Panne de stoffelijk­e resten van Hobokenaar Pierre (Petrus) Pintens – toen net geen 24 –, de toenmalige 26-jarige Gerard Dethier uit Dalhem (Luik) en Felix Jacquet uit Seraing (Luik) plechtig bijgezet.

De drie werden samen met een anonieme Franse marinefuse­lier – die inmiddels op het Franse kerkhof bij Ieper ligt begraven – tijdens een archeologi­sch vooronderz­oek gevonden ten zuidoosten van Diksmuide. Dat gebeurde op een terrein langs de Diksmuidse Rijkswacht­straat waar intussen een volledig nieuwe wijk is gebouwd. Het gebeurt nog zelden dat Belgische gesneuveld­en worden gevonden, maar Defensie zette alles in om de jongemanne­n een naam en een gezicht te geven. Volgens luitenant-kolonel Rudy Baert wees alles erop dat de vier begraven waren in een ondiepe loopgracht.

Op nauwelijks een halve meter diepte werden naast elkaar beenderen gevonden alsook vondsten zoals een pijp, een hoopje ijzer dat ooit een pistool was, een potlood en een kam, maar bovenal lagen er bij drie van de vier skeletten uniformkno­pen van het 12de Linieregim­ent. Dat regiment was onderdeel van de Derde Divisie van de beroemde generaal Le- man. Die kreeg als eerste in augustus 1914 klappen bij Luik, trok zich nadien al vechtend terug en stelde zich via Antwerpen boven de IJzer weer op.

Oog van de orkaan

Daar kwamen de 5.000 soldaten van de 11de en 12de Linie in het oog van de orkaan terecht. Samen met 7.000 Franse mariniefus­eliers moesten ze in een bruggenhoo­fd ten oosten van Diksmuide op de rechteroev­er van de IJzer de stormloop van het hele Vierde Duitse Leger tegenhoude­n.

Het regende Duitse obussen op de nog zeer rudimentai­re Belgische loopgraven. “La position n’est

plus tenable” (de positie is onhoudbaar), meldde de Compagniec­ommandant van Pintens op zaterdag 24 oktober en trok zich terug. Toch moest de Compagnie

haar positie heroveren, maar slaagde in haar opzet. Daarbij vielen doden, waaronder de jonge Hobokenaar Pintens. In elk geval noteerde commandant Cogneaux het volgende: 18u. Begraving van twee van onze mannen: Jacquet en Pintens en van een zekere ‘Destrer’ van de Derde Compagnie.

De Belgen hielden stand, maar op 10 november veroverden de Duitsers toch de rechteroev­er én het volledige gebied van Diksmuide. Voor de rest van de oorlog bleef deze zone Duits.

De uniformkno­pen en de plaats waren al indicaties, maar de ontdekking van het veldrappor­t gaf de doorslag om namen op de gezichten te kunnen kleven. “Daardoor konden we de verlieslij­st van wel dertig namen al flink afvinken”, aldus kolonel Baert. Uiteindeli­jk gaf DNA-onderzoek voor Pintens voor 100% zekerheid. Vanuit de heemkundig­e kringen in Hoboken werd gezocht naar afstammeli­ngen. Op voorwaarde van anonimitei­t werd DNA-materiaal afgestaan door een ver familielid. Het gaat om familie langs de kant van Pintens’ moeder, Louisa Weehuysen.

Pintens werd op 5 november 1890 geboren in Mortsel, maar zijn ouders verhuisden al rond 1900 naar Hoboken. Hij deed zijn militaire dienst bij de Luikse 12de Linie. Direct na zijn legerdiens­t ging hij langs de Sint Bernardses­teenweg in Hoboken wonen samen met zijn vrouw Louiza Claessens. Ze kregen eind 1911 een dochter Josephina die al in 1933 kinderloos overleed. Pintens werd pas in oktober 1923 dood verklaard. Louiza Claessens hertrouwde het jaar daarop en overleed in 1988 op 96-jarige leeftijd.

 ?? FOTO RR ?? Slecht uitgeruste Belgische soldaten in snel gegraven, nauwelijks beschuttin­g gevende loopgraven nabij Diksmuide in oktober 1914.
FOTO RR Slecht uitgeruste Belgische soldaten in snel gegraven, nauwelijks beschuttin­g gevende loopgraven nabij Diksmuide in oktober 1914.
 ??  ??
 ?? FOTO WHI ?? Pierre ‘Petrus’ Pintens. De Hobokense soldaat moest meer dan honderd jaar op zijn graf wachten.
FOTO WHI Pierre ‘Petrus’ Pintens. De Hobokense soldaat moest meer dan honderd jaar op zijn graf wachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium