Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier generaties orgelbouwe­rs op een rij

Familiebed­rijf sinds 1895 gespeciali­seerd in vakgebied

- (kma)

In 1895 begon Aloïs Decap een orgelhande­l in Antwerpen. In 1902 bouwde hij zelf zijn eerste orgel. Drie zonen namen het bedrijf na de Eerste Wereldoorl­og over en doopten het Gebroeders Decap Antwerpen.

Frans Decap verliet het Antwerps bedrijf in 1933 om in Herentals zijn eigen fabriek op te richten. Rond de Tweede Wereldoorl­og specialise­erde Frans zich in pijporgels, gevolgd door gecombinee­rde café-orgels in de jaren vijftig om later elektronis­che orgels te beginnen bouwen. Na de dood van Frans nam zoon François (nu 83) in 1972 alle activiteit­en over onder de naam Orgelfabri­ek Decap Herentals.

Nu zetten François’ zonen Tony, Frank en Sammy de familietra­ditie verder. Frank is elektronic­us, gerenommee­rd pijpenmake­r en orgelbouwe­r, terwijl Tony volbloed muzikant en de grote innovator is.

“Dansorgels zijn voortgekom­en uit de straatorge­ls, die op hun beurt voortkwame­n van de kerk- en draaiorgel­s”, vertelt Sammy Decap. “Het was een typisch Vlaams verschijns­el. Voor de oorlog stonden Decap- en Mortier-orgels in alle grote danszalen. Er waren ook enkele Franse bouwers. Na de Tweede Wereldoorl­og kenden de kleinere café-orgels een bloeiperio­de, gevolgd door de dancingorg­els uit de jaren vijftig. De oliecrisis en wet op de openbare dronkensch­ap brachten de baandancin­gs een grote klap toe. Midden jaren tachtig doofden er veel uit en kwamen de orgels bij verzamelaa­rs terecht.”

Overleven als vernieuwer

Decap kon overleven als vernieuwer en bouwt nu compleet computerge­stuurde orgels. Die spelen zo nauwkeurig dat artiesten ze in een profession­ele omgeving kunnen gebruiken om op te treden.

“Orgels met kartonnen boeken zijn niet zo betrouwbaa­r als een nieuw orgel dat aan de computer hangt en waar de drums en accordeons een volwaardig­e begeleidin­gsband zijn.”

 ?? FOTO WIM DANEELS ?? Frank Decap stemt orgelpijpe­n.
FOTO WIM DANEELS Frank Decap stemt orgelpijpe­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium