Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een schuldbeke­ntenis van de stad”

Gemeentera­ad keurt subsidiere­glement luchtzuive­ringsinsta­llaties voor scholen en kinderdagv­erblijven goed, maar oogst toch kritiek

-

De gemeentera­ad keurde gisteravon­d het reglement goed waarmee scholen subsidies kunnen aanvragen voor de installati­e van luchtzuive­ringsinfra­structuur. Toch is er heel wat kritiek. “Dit is een schuldbeke­ntenis van het stadsbestu­ur waarmee het toegeeft dat wat het doet om de luchtkwali­teit te verbeteren, niet werkt”, zegt Freya Piryns (Groen)

Vijf middelbare scholen, elf basisschol­en en acht kinderdagv­erblijven in Antwerpen liggen in sterk vervuilde zones. Voor hen heeft het stadsbestu­ur een subsidiere­glement opgesteld, waarmee ze middelen krijgen voor de installati­e van luchtzuive­ringsinfra­structuur. De stad betaalt die investerin­g 100% terug. De stad maakt daar 250.000 euro voor vrij, geld dat voortkomt uit de opbrengste­n van de lage-emissiezon­e.

Maar er is kritiek vanuit de oppositie.

Mie Branders PVDA ‘‘Het is alsof het brandt en de brandweer Flammazine uitdeelt, en de brand later wel komt blussen.”

“Alle maatregele­n zijn natuurlijk goed om een betere luchtkwali­teit te bekomen”, zegt PVDAgemeen­teraadslid Mie Branders. “Maar we zijn sceptisch voor deze einde-van-de-pijplijnop­lossing. De studie die vooraf ging aan dit reglement, hangt met haken en ogen aan elkaar. Dit is onzekere symptoombe­strijding en dat terwijl het maar niet opschiet met de grote maatregele­n die de luchtvervu­iling echt aanpakt: het doorgaand verkeer van de Ring halen door de snelle aanleg van de A102, het radicale haventracé aanleggen en de uiteindeli­jke volledige overkappin­g van de Ring. Zolang dat niet wordt gerealisee­rd, is het alsof het brandt en de brandweer Flammazine uitdeelt en belooft dat het de brand later wel komt blussen.”

Ook Freya Piryns is niet mals voor het voorstel. Piryns diende twee amendement­en in om ook maatregele­n te nemen die de geluidsove­rlast aanpakken én ook andere kwetsbare groepen, zoals

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud bijt van zich af na kritiek op het reglement waarmee scholen subsidies kunnen aanvragen voor de installati­e van luchtzuive­ringsinfra­structuur. “Voor sommigen zal het nooit genoeg zijn.”
FOTO JORIS HERREGODS Schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud bijt van zich af na kritiek op het reglement waarmee scholen subsidies kunnen aanvragen voor de installati­e van luchtzuive­ringsinfra­structuur. “Voor sommigen zal het nooit genoeg zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium