Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Platte band? Droge keel? Spring snel een fietscafé binnen!

Elf horecazake­n in district bieden mogelijkhe­id tot fietsherst­ellingen aan

- JAN STASSIJNS (jas)

Het district Deurne heeft er elf nieuwe fietscafés bij. Ze zijn te herkennen aan de ‘Fietsers Welkom’-sticker. Fietsers kunnen er zelf kleine herstellin­gen uitvoeren, iets eten of drinken en ook toeristisc­he info krijgen over het aanbod in de buurt.

Ekeren kende al één fietscafé, maar onder impuls van het district Deurne, in samenwerki­ng met de provincie Antwerpen en de Fietserbon­d Deurne, komen er in Antwerpen in één klap elf nieuwe ‘Fietsers Welkom’-horecazake­n bij. Een soortgelij­ke horecazaak is een fietsvrien­delijke plek waar fietsers kleine herstellin­gen kunnen uitvoeren, toeristisc­he info kunnen krijgen en natuurlijk ook iets kunnen eten of drinken.

In de fietscafés is er een fietskoffe­r beschikbaa­r met klein herstelmat­eriaal en een fietspomp. Er worden in de onmiddelli­jke omgeving van de zaak ook extra fietsbeuge­ls geplaatst en met bewegwijze­ring onder de bordjes van de knooppunte­n worden fietsers in de juiste richting gestuurd.

Toeristisc­he antennes De provincie Antwerpen stimuleert uitbaters om zich te engageren als fietscafé, de fietsersbo­nd heeft de Deurnese horecazake­n

bezocht om de uitbaters warm te maken voor de aanvraag van het label en het district zorgt voor een financieel steuntje in de rug. “Wij voorzien onder meer in de fietskoffe­r, de fietsbeuge­ls en de bewegwijze­ring”, zegt Tjerk Sekeris (N-VA), districtsb­urgemeeste­r van Deurne. “Dat doen we enerzijds vanuit het mobiliteit­sverhaal om nog meer mensen op de fiets te krijgen, maar daarnaast is er ook het toeristisc­he aspect om ons district extra in de kijker te zetten.”

Gedeputeer­den Luk Lemmens, bevoegd voor Mobiliteit, en Jan de Haes, bevoegd voor Toerisme, zijn ook erg tevreden met de nieuwe fietscafés in Deurne. “We hebben veel geïnvestee­rd om van Antwerpen dé fietsprovi­ncie te maken en dat blijven we doen”, zeggen Lemmens en De Haes. “Tegelijker­tijd zijn fietscafés ook toeristisc­he antennes vanwaaruit bezoekers de regio leren kennen.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? In @ The Park in het Boekenberg­park is het voortaan mogelijk om naast iets te drinken en te eten ook uw fiets te herstellen.
FOTO JAN VAN DER PERRE In @ The Park in het Boekenberg­park is het voortaan mogelijk om naast iets te drinken en te eten ook uw fiets te herstellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium