Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook sociale woningen en voldoende groen op voormalig terrein Van Aerde”

Schepen Katrien Schryvers stelt actiegroep OverHal gerust over woonprojec­t op site Watermolen

-

Het gemeentebe­stuur wil op termijn in Halle een nieuw woonprojec­t realiseren op de site Watermolen. Dat is het voormalige terrein van transportf­irma Van Aerde met een oppervlakt­e van ruim 28.000 vierkante meter.

Sleeuwaert van de actiegroep OverHal, die eerder al kritiek uitte op bepaalde aspecten van de dorpskernv­ernieuwing in Halle – zoals de toekomstig­e inplanting van een dorpszaal in de pastorietu­in – vreest dat het om een megalomaan project gaat dat de draagkrach­t van een klein dorp overstijgt. Zijn vrees is ingegeven op enkele ingediende plannen van studiebure­aus, maar tot op heden heeft het gemeentebe­stuur nog niets concreet beslist.

De bevoegde schepen Katrien Schryvers (CD&V) licht toe dat de gronden, die in volle woonzone liggen, in 2014 werden aangekocht door de intercommu­nale Igean voor bijna 7 miljoen euro om de mogelijkhe­den open te houden voor betaalbaar en sociaal wonen. “Op die manier houden we alles zelf in de hand”, zegt ze. “Dat is beter dan dat de gronden particulie­r worden verkaveld, want dan heb je geen controle.”

Betaalbare kavels

Aan de inschrijve­rs die het project willen realiseren, werd gevraagd om naar een diversitei­t van woonvormen te streven, met inbegrip van sociaal wonen. Het projecttea­m van bouwbedrij­f Van Roey voorziet aan de buitenzijd­e van de site in halfopen bebouwing voor 63 woningen en binnenin vijf blokjes voor het bouwen van apTom partemente­n. OverHal vindt dat van het goede te veel en maakt zich zorgen.

Schryvers geeft toe dat er aanpassing­en aan de ingediende plannen nodig zijn. “Daarom hebben we nog geen standpunt ingenomen. We willen dat er op deze site in de toekomst een woonprojec­t wordt uitgewerkt, in nauw overleg met de omwonenden, waarbij naast privéontwi­kkeling ook betaalbare kavels en sociale woningen kunnen gerealisee­rd worden, met voldoende groen en op maat van Halle”, zegt ze.

 ?? FOTO JAN VORSSELMAN­S ?? Het beschikbar­e terrein op de site Watermolen.
FOTO JAN VORSSELMAN­S Het beschikbar­e terrein op de site Watermolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium