Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En nu op zevenmijls­laarzen naar Rusland!

-

1. Vanaf nu wordt gebouwd aan ‘One Team’ (en gaan we zwijgen over Radja Nainggolan)

Vanaf nu zit zijn spelersgro­ep wekenlang op elkaars lip met één focus: het WK 2018. Dus moeten in Martin’s Red Hotel héchte banden worden gesmeed. One happy family, nu weer helemaal herenigd, en dan helpt die stralende zon ook wel, meent de bondscoach. “Dankzij het mooie weer hebben we echt het gevoel van de voorbereid­ing op een seizoen”, omschreef hij. “Ik vond dat vorige week, met het klein groepje (tien spelers, red.) ook al, maar het is toch een ander gevoel om alle gezichten weer te zien. Ik wil een sterke groep die bereid is mekaar naar het hoogste niveau te stuwen.”

Viel daar toch alweer de naam van Radja Nainggolan, zeker? Dan had de perschef vorige week gesommeerd niets meer te vragen over de middenveld­er, Martinez had vorig weekend in een televisie-interview zelf naar voor geschoven dat een selectie van de Ninja “een grote vergissing voor iedereen” zou zijn geweest. Hij gebruikt wel vaak ‘grote’ woorden zonder het helemaal zo te bedoelen, maar nu mocht hij het wéér uitleggen. Veel wijzer werd je er wéér niet van. “Ik ben hier niet om populaire beslissing­en te nemen, maar wel om de beslissing­en te nemen die moeten genomen worden. Het was de beslissing die de ploeg nodig had. En nu moeten we de jongens steunen die er zijn.” Hij heeft er geen plaats voor op zijn middenveld en riskeert geen lastige bankzitter, misschien moeten we het daar op houden.

Hij moet zijn spelers2.groep topfit aan de start krijgen

Drie van de 27 spelers die zich gisteren met hun valiesje in het Martin ’s Red Hotel aanboden zijn niet honderd procent. Grootste twijfelgev­al is Thomas Vermaelen (hamstrings), “maar hij heeft hard gewerkt en we volgen hem goed op.” Aldus Martinez. Ook Romelu Lukaku, weinig speelminut­en de laatste weken, en Jordan Lukaku, al maanden op de sukkel, krijgen bijzondere zorgen. “De fitheid van sommige spelers was ook de reden waarom ik 28 spelers geselectee­rd heb in plaats van de voorziene 23”, zegt Martinez daarover. “We gaan nu deze dagen ook met elke speler individuee­l werken, we willen élke speler de grootste mogelijke kans geven om de laatste selectie voor het WK te halen.”

3.geleden, Het EK is al twee jaar er wordt vanaf nu intens tactisch getraind

Werd onder Marc Wilmots, vooral achteraf dan, geklaagd over een gebrek aan doorgedrev­en tactiek, Martinez wil vanaf nu tijdens de (gesloten) trainingen intens werken aan wat hij noemt “ons plan”.

“Daar hebben we nu tijdens deze voorbereid­ing de tijd voor. Als nationale ploeg heb je op tactisch vlak vooral duidelijkh­eid nodig. Eerst wil ik mijn spelers op mentaal en fysiek vlak helemaal klaarstome­n voor dit WK. Maar voor we vertrekken naar Rusland moet iedereen precies weten wat er van hem wordt verwacht in aanvallend én in verdedigen­d opzicht.” Met andere woorden: deze en volgende week moet de machine helemaal worden gefinetune­d. En daarom zijn de drie oefenmatch­en zo belangrijk.”

4.tegen De oefenmatch­en Portugal (2 juni), Egypte (6 juni) en Costa Rica (11 juni) zijn voor écht

Iedereen moet precies weten wat er van hem wordt verwacht en dat wil de bondscoach dan ook in de komende oefenmatch­en zién. Hier spreekt hij wel duidelijke taal: “Onze drie oefenmatch­en moet de ploeg voorbereid­en op de drie groepsweds­trijden in Rusland.” Geen tijd meer om te experiment­eren, ook doelmannen Casteels en Sels zullen zich deze week op training moeten bewijzen. En niet elk één helft tegen Portugal, bijvoorbee­ld. “We bereiden het WK voor, het is niet de bedoeling om de nummers drie en vier in een wedstrijd te zien, neen.”

5.het Maandag volgt verdict: de 23 namen voor Rusland 2018

Officieel wordt de definitiev­e selectie op maandag 4 juni bekendgema­akt, maar zondag worden de vijf knopen al doorgehakt: maandagoch­tend om 10.45u wordt de officiële teamfoto genomen. Martinez heeft naar eigen zeggen écht nog geen 23 namen in zijn hoofd. “Ik werk natuurlijk al twee jaar met deze groep, voor 90 procent ben ik er al wel uit. We willen deze week iedereen zo veel mogelijk kans geven om te tonen dat ze bij die andere tien procent kunnen zijn. We beschouwen daarbij iedereen als volwaardig.” Leuke bijkomstig­heid: “Het scheelde niet veel of Edmilson was ook bij die 28. Maar de concurrent­ie op zijn positie was iets te groot.”

6.wil En met die 23 spelers België dan wereldkamp­ioen worden

Hazard, Courtois, Witsel, Carrasco, De Bruyne… één voor één lieten ze in deze krant al noteren alleen tevreden te zijn met de wereldtite­l. Dat zo’n uitspraken vervaarlij­k hoge verwachtin­gen creëren, neemt Martinez voor lief. “Het is normaal dat de spelers zo praten. Ze zijn het van bij hun clubs gewoon om grote doelen te stellen.” Hij wil alvast niet verder kijken dan de eerste drie wedstrijde­n. En hij kent zijn klassieker­s. “Landen als Brazilië, Frankrijk, Argentinië en Spanje hebben een mentaal voordeel omdat hun spelers al eens hun land wereldkamp­ioen zagen worden.”

7.het Vanaf 13 juni wordt in Guchkovo Sports Centre in Dedovsk de eindsprint ingezet naar 18 juni, Panama

En dan moeten ze allen helemaal klaar zijn. One family, one focus. Hoewel. Martinez ziet er tot tegenberic­ht geen probleem in dat een Rode Duivel net zoals op het EK wel eens mag onderuit muizen voor transferbe­sprekingen. “We zullen dat zaak per zaak bekijken. Al denk ik niet dat de korte afwezighei­d van één speler de voorbereid­ing van een hele groep in het gedrang kan brengen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium