Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De sluipmoord­enaars van Carthago

WK-tegenstand­er Tunesië houdt Europees kampioen op gelijkspel in vriendscha­ppelijk duel

- Portugal Tunesië

Zonder heel veel indruk te maken ging Tunesië met een 2-2-gelijkspel op bezoek bij Europees kampioen Portugal aan de haal. Moet bondscoach Roberto Martinez zich zorgen maken met oog op de WK-match op 23 juni? Niet als hij deze drie aanbevelin­gen volgt.

1. Grijp ze bij de keel

Portugal, zaterdag oefentegen­stander van België in Brussel, begon slaapwande­lend aan zijn oefenparti­j tegen Tunesië. Cristiano Ronaldo ligt op een strandbed na de Champions League-finale en de 21-jarige Ruben Dias, centrale verdediger van Benfica, beleefde zijn debuut aan de zijde van oude rot Pepe. De andere Portugezen hadden in het niet volgelopen stadion van Braga weinig zin om achter de bal te lopen. Het gevolg was Tunesisch balbezit en ook enkele kansen via de bedrijvige Seifeddine Khaoui (5 goals in 32 matchen bij Troyes). Pas toen Portugal het tempo opschroefd­e, kwam Tunesië in de problemen. Heel wat spelers spelen in de Tunesische, Saudische of Egyptische competitie. Als alles aan hun tempo gebeurt, zijn het aardige voetballer­s. Schakel een tandje bij, en ze komen een meter tekort. De Rode Duivels grijpen hen op 23 juni in Moskou maar beter meteen

bij de keel.

2. Benut de flanken

De Tunesische bondscoach Nabil Maaloul schakelde gisteren van een driemans- naar een viermansve­rdediging. Aanvallend deden Hamdi Naguez (Zamalek, rechts) en Oussema Haddadi (Dijon, links) het niet slecht. Maar vooral Haddadi liet vaak ruimte in de rug waar Bernardo Silva (Manchester City) en Quaresma (Besiktas) van konden profiteren. Zo viel ook het eerste doelpunt, een krachtige kopslag

van André Silva, de 22-jarige spits van AC Milan. De defensie met Yohan Ben Alouane en Yassine Meriah hield het centraal gesloten, maar is kwetsbaar in de lucht.

De kans dat Dylan Bronn (AA Gent) aan het WK begint, is reëel. De rechtsback van de Buffalo’s kan ook in systeem met drie centrale verdediger­s aardig uit de voeten. Gisteren zat hij nog op de tribune omdat hij pas later aansloot bij de groep en nog maar enkele dagen meetrainde. Vermoedeli­jk krijgt hij opnieuw zijn kans in de oefenwedst­rijden tegen Turkije (in Genève) en/of Spanje (in Krasnodar).

3. Wees niet te gerust

Nadat Portugal op 2-0 was gekomen, een heerlijke treffer, vol op de slof, van João Mario, dommelde de Europees kampioen weer een beetje in. En dat de ‘Adelaars van Carthago’ weerbaar zijn, bewezen ze laat in de eerste helft en na rust. Ellyes Skhiri (Montpellie­r) mocht naar binnen snijden en bood Anice Badri (ex-Moeskroen) de aansluitin­gstreffer aan. Vroeg in de tweede helft had Portugal kansen genoeg om gelijk te maken, maar Bernardo Silva trof de paal en Adrien Silva kreeg de rebound niet voorbij de (onzekere) keeper Moez Hassen. Ook andere kansen gingen verloren tot invaller Fakhredine Ben Youssef, een Tunesiër met blauwe ogen en ros haar, de 2-2 op het bord zette.

Sterspeler Wahbi Khazi - door Sunderland vorig seizoen verhuurd aan Rennes - moet nog terugkomen uit blessure en ook enkele andere sterkhoude­rs zaten gisteren op de bank. De Rode Duivels zijn altijd te sterk voor de Noord-Afrikanen, maar kijken toch maar beter uit hun doppen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Anice Badri bracht Tunesië terug in de wedstrijd.
FOTO PHOTO NEWS Anice Badri bracht Tunesië terug in de wedstrijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium