Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgian Cats denken al aan Spelen in Tokio

Belgische vrouwen beginnen in China aan hun WK-voorbereid­ing

- PATRICK CEULEMANS

De historisch­e bronzen EKmedaille was mooi, maar dat was vorig jaar. Dit jaar telt het WK, voor het eerst in de geschieden­is van de Belgian Cats. De WK-voorbereid­ing van onze basketbalv­rouwen begint in China. Wat hebben de Cats in ’s hemelsnaam in het Verre Oosten te zoeken? Technisch directeur Sven Van Camp geeft tekst en uitleg.

Waarom naar China?

“Na onze bronzen medaille op het EK kregen we een uitnodigin­g van de Chinese basketbalf­ederatie. We hadden ook aanbieding­en uit Canada en Australië, maar die waren minder concreet. Bovendien is deze invitatie niet alleen financieel maar zeker ook sportief interessan­t.”

Wat gaan ze daar dan doen?

“Er staan drie oefeninter­lands op het programma: op 1 juni in Zhang JiaGang, op 3 juni in YangZhong en op 5 juni in Peking. Daarnaast zullen we er ook in goede omstandigh­eden kunnen trainen. Dit is een uitstekend­e teambuildi­ng, want naast de wedstrijde­n en de trainingen willen we uiteraard een beetje dit prachtige land ontdekken.”

Wie gaat er allemaal mee?

“We zijn met vijftien Cats, Ann Wauters komt een dagje later . De entourage bestaat uit bondscoach Philip Mestdagh, assistent Pierre Cornia en mezelf, een dokter, een kinesist, een fysiektrai­ner, een ploegmanag­er, een press officer en general manager Koen Umans.”

Hoe verloopt zo'n reis organisato­risch?

“Sowieso vraagt een reis naar China wel wat voorbereid­ing, ook omdat we in drie verschille­nde steden spelen. Al met al is alles vlot verlopen, behalve de visa. Dat kwam omdat enkele speelsters laat van hun competitie­s van hun buitenland­se clubs terugkeerd­en.”

“Het seizoen is voor de meeste speelsters al een tijdje voorbij. Daarnaast is het WK, van 22 tot 30 september, nog ver weg. We wilden die periode overbrugge­n. Onze voorbereid­ing begon in Kortrijk, nu treken we naar China. Interessan­t, omdat in onze groep op het WK ook Japan zit. En we speelden nog nooit tegen ploegen van buiten Europa, deze oefenwedst­rijden vormen dus een leerschool. In de selectie van China zitten bovendien twee speelsters van 2 meter en enkele van minstens 1m90. Dat wordt een goede test. En we kijken verder. Deze WK-missie is ook het begin van Missie Tokio 2020 - we willen naar de Olympische Spelen, dat zou historisch zijn. Ook daarom is deze reis naar het Verre Oosten een beetje een test.”

 ?? FOTO BELGA ?? Kim Mestdagh en Emma Meesseman vieren een zege van de Belgian Cats.Is zo’ n verre stage echt een meerwaarde?
FOTO BELGA Kim Mestdagh en Emma Meesseman vieren een zege van de Belgian Cats.Is zo’ n verre stage echt een meerwaarde?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium