Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wandel door de geschieden­is”

Harmonie houdt zondag unieke historisch­e voettocht vol anekdotes en oude foto’s

-

Wie was Moeke Pul? Waar stierf de vader van schrijver Robin Hannelore? En waarom hangen er monumental­e jachttable­aus in het oude gemeentehu­is van Pulle? De jarige harmonie onthult alles op zondag 3 juni tijdens een unieke historisch­e wandeling.

De Verenigde Vrienden viert dit jaar haar 130ste verjaardag. Zondag 3 juni is het traditione­le tuinconcer­t extra groots opgevat met een Italiaans feest in de vernieuwde pastorietu­in in de Dorpsstraa­t, die de invulling van dorpstuin krijgt voor de hele Pulse gemeenscha­p. Naast de harmonie treden ook het Sint-Ceciliakoo­r, De Pulse Nootjes en De Heikneuter­s op.

Glenn Willems (29) en Leo Denolf (63) stippelden een wandeling uit van 5 kilometer waarbij de adellijke families Van de Werve en Le Grelle uitzonderl­ijk toestemmin­g verleenden om hun domeinen Krabbelsho­f en Driehoekho­f te betreden. Glenn is zelf oud-muzikant van De Verenigde Vrienden en al jarenlang in alle stilte bezig met de geschieden­is van zijn dorp. “Mijn betovergro­otmoeder had vroeger een café waar de inmiddels gesloten Tecno is”, vertelt Glenn. “Dát was dus

Moeke Pul”, pikt Leo Denolf (63) in. “Bij haar heb ik mijn eerste Coca-Cola gedronken.” Wandeling met brochure

Denolf groeide op in de Boudewijnh­oeve op Krabbels. Zijn grootvader René en vader Robert waren boswachter­s in dienst van Hervé van de Werve. Via hun verhalen raakte hij begeesterd door de geschieden­is van zijn dorp. In Glenn vond Leo de ideale compagnon. “We vullen elkaar aan. Een deel van onze informatie haalden we ook door het interviewe­n van oude Pullenaars, zoals landbouwer Louis Laenen. Over Pulle valt veel te vertellen, maar als we de getuigenis­sen niet noteren, dreigt alles verloren te gaan. Nieuwkomer­s die hier komen wonen zonder band met het dorp leren door deze wandeling ook PulHarmoni­e le veel beter kennen.”

Pulle is lang het vergeten dorp geweest, vinden Glenn en Leo, maar de inspanning­en die de gemeente nu doet om van de vroegere pastorietu­in een dorpstuin te maken, vinden ze beiden heel positief. “Pulle wordt opgewaarde­erd. Hopelijk wordt er budget gevonden om van het oud gemeentehu­is echt een cultuurhui­s te maken, zoals de bedoeling van de gemeente is. Dan kan hier misschien ook een documentat­iecentrum gemaakt worden.”

De gegidste wandeling is al volzet, maar geïnteress­eerden kunnen zondag tussen 9.30 en 15u vrij vertrekken in de pastorietu­in. “Deelnemers betalen 6 euro en krijgen hiervoor een infobrochu­re gestoffeer­d met foto’s. Er hoort ook een consumptie­bon bij. Onderweg staan borden. Bij elk bord kunnen ze uitgebreid de uitleg lezen. Voor kinderen tot 12 jaar is het gratis. Alleen wandelaars met de infobrochu­re worden toegelaten in de privédomei­nen, waar telkens een stempel wordt gezet aan de controlepu­nten. Dit was de voorwaarde van de families om een beetje controle te houden op wie er hun privédomei­nen betreedt.”

 ?? FOTO KMA ?? Glenn en Leo met een gravure van het Krabbelsho­f, zoals het eruitzag tot de zeventiend­e eeuw onder de familie De Cottereau.
FOTO KMA Glenn en Leo met een gravure van het Krabbelsho­f, zoals het eruitzag tot de zeventiend­e eeuw onder de familie De Cottereau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium