Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sport- en speelpark nieuwe attractie voor Brieleke

Gemeentera­ad keurt ontwerp met sportkooi, speelheuve­ls en beachvolle­ybalveld goed

- JAN AUMAN

Het afgetrapte voetbalter­rein op de hoek van het Brieleke en het Scheersel in Wommelgem verrijst straks onherkenba­ar als veelzijdig sport- en speelpark. De gemeentera­ad keurde het ontwerp goed. Oppositiep­artij Open Vld stemde tegen, want de partij mist een overkoepel­ende visie, onder meer wat de impact op de mobiliteit betreft.

Zoals bekend waardeert de gemeente het huidige sportcentr­um, de vroegere Synergie, op tot polyvalent­e feest- en theaterzaa­l met jeugdontmo­etingscent­rum. Zoals wel vaker met dit soort van grote projecten, werd de uitvoering al enkele keren verschoven in de tijd. De plannen werden voortduren­d bijgestuur­d, maar binnenkort zou het er toch van moeten komen. De gemeentera­ad nam de finale raming van 9,5 miljoen euro, flink hoger dan aanvankeli­jk ingeschat, alleszins op als budget in de meerjarenp­lanning.

De gemeente wil op dezelfde site meteen het oude voetbalvel­d – het B-terrein in de volksmond–opwaardere­n tot een al even veelzijdig sport- en speelterre­in in het groen. Het ontwerp van Studieburo Francis Broos uit Westerlo staat na een lange inspraakro­nde helemaal op punt. De uitvoering daarvan kost 500.000 euro.

“We realiseren hier een recreatiep­ark met voldoende parking en een verbinding voor voetganger­s naar het te vernieuwen polyvalent cultuurcen­trum”, zegt schepen van Sport Alex Helsen (N-VA), die hoopt dat fase één van de werkzaamhe­den al in september kan beginnen. “Door het nieuwe groene gebied lopen wandelpade­n in asfalt. Die zorgen voor een goede toegankeli­jkheid en integratie in de al bestaande sportomgev­ing.”

Het park combineert diverse sport- en spelfuncti­es. Voor de sportievel­ingen wordt in een sportkooi, streetwork­out, beachvolle­ybalveld en drie petanqueve­lden voorzien. Verder wordt in het noordelijk deel van het park een groot gazon aangelegd waarop sportactiv­iteiten kunnen plaatsvind­en. In het park is ook voldoende speelgeleg­enheid. De voorziene schommel-, balanceer-, wip- en glijtoeste­llen zorgen samen met de grote zandbak, klimmuur en speelheuve­ls voor een afwisselen­d aanbod.

Hondenweid­e

Centraal in het sport- en speelpark is een pleintje dat fungeert als ontmoeting­splek met zitgelegen­heid en een afdak om onder te schuilen bij regen. Rondom het park komt een groene buffer die bestaat uit inheemse struiken en bomen, om mogelijke hinder voor omwonenden tot een minimum te beperken. De bestaande hondenweid­e blijft, maar wordt afgezoomd met nieuwe beplanting en een draad.

Vlak bij het nieuwe recreatiep­ark komt een ruime parking voor 35 auto’s, toegankeli­jk via het Brieleke. Zes van de parkeerpla­atsen zijn specifiek bedoeld voor ouders die hun kinderen brengen en ophalen in de buitenscho­olse kinderopva­ng ’t Evertje, die ook een plek krijgt op de site.

Jan Hertho gs (Groen) vindt dat zo wel erg veel autoverkee­r wordt aangetrokk­en. “Door de aanleg van de 35 parkeerpla­atsen vermindert de parkeerdru­k in de omgeving. De omwonenden waren trouwens vragende partij voor voldoende parkeergel­egenheid”, verdedigen de schepenen Ann Theys en Alex Helsen (beiden N-VA) het ontwerp.

Visie ontbreekt

Ludo Neyens (Open Vld) mist een totaalvisi­e bij de coalitie en de plannen voor het Brieleke. “De ontwikkeli­ng van de site gebeurt nu met afzonderli­jke projectjes. We hebben dringend nood aan een overkoepel­end plan. Open Vld pleit voor een goede bereikbaar­heid voor de zwakke weggebruik­er, zowel vanuit het centrum als het Laar. Een gescheiden toegang voor het autoverkee­r kan het verkeer uit het centrum weren. De straten daar worden al genoeg belast. Naast de impact op de mobiliteit, is het ook gissen naar de exploitati­ekosten van het polyvalent centrum.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAA ?? Op het B-veld vond vorige zomer nog het eerste Midsummerf­est plaats met onder meer K3.
FOTO JAA Op het B-veld vond vorige zomer nog het eerste Midsummerf­est plaats met onder meer K3.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium