Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kruidenwij­k ergert zich aan onkruid

Schepen belooft snel beterschap

- (sl)

In de Broechemse Kruidenwij­k staat het onkruid hoog. De bewoners vrezen dat de riolen verstoppen en dat overstromi­ngen onvermijde­lijk worden. Schepen Jef Verhaegen (Open Vld) belooft beterschap.

Jan Leysen, die al zo’n 35 jaar in de Kruizemunt­laan woont, is één van de bezorgde bewoners. “Zo hoog heeft het onkruid nog nooit gestaan. Mensen met hooikoorts hebben hier veel last van. Ook mensen met honden moeten op- passen dat hun huisdieren niet door teken gebeten worden. We hebben al herhaalde keren aan de alarmbel getrokken, zonder resultaat. Het ergste is nog dat elke keer als er een onweer losbarst we met de schrik zitten dat we weer water binnenkrij­gen. Dat heb ik al in de jaren 90 meegemaakt en dat wil ik niet opnieuw beleven. Door dat hoge gras geraakt het water niet weg. De kruidenwij­k ligt wat lager en is dus gevoelig voor waterprobl­emen.”

De bewoners snappen naar ei- gen zeggen niet dat deze wijk niet beter wordt onderhoude­n. “Er is een beheerspla­n voor onze wijk opgesteld met vergaderin­gen en een wandeling met de politici, maar dat levert weinig op tot nu toe. Er werd toen over een bloemenwei gesproken, maar we zien alleen onkruid. Dat beheerspla­n lijkt meer een besparings­plan. Ook de knotwilgen zijn al zeven jaar niet meer geknot.”

Bevoegde schepen Jef Verhaegen wil de zaak met het diensthoof­d groen bekijken. “Ik kan ontkennen dat het een besparings­actie is, want we hebben de drie voorbije jaren vier keer meer betaald aan groenonder­houd dan daarvoor. Probleem is dat je nu niet meer mag spuiten en daardoor is meer onderhoud nodig. Zo komen we wel eens personeel tekort. We zoeken trouwens jobstudent­en die voor de groendiens­t willen werken. Dat we de knotwilgen niet geknot hebben, klopt niet. Die krijgen om de drie jaar een snoeibeurt.”

“We maken de goten zeker zo snel mogelijk vrij. Ik verwacht geen waterprobl­emen, want we hebben daar een goede beek en er is nog een nieuwe duiker geplaatst. Het beheerspla­n is opgesteld, maar het duurt wel enkele jaren voor je de resultaten merkt. Op termijn streven we daar naar bloemenwei­den.”

 ?? FOTO SYLVAIN LIEKENS ?? De bewoners zijn niet tevreden met de hoge beplanting.
FOTO SYLVAIN LIEKENS De bewoners zijn niet tevreden met de hoge beplanting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium