Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diamond Landmark

Nog steeds geen monument voor diamantsec­tor op De Keyserlei

-

Een spectacula­ir monument dat de Antwerpse diamant in de kijker moest zetten. Dat was de bedoeling. Maar een halfjaar na de geplande onthulling op de De Keyserlei zit het Diamond Landmark al lang weer in de schuif.

De onthulling van het monument was voorzien voor oktober 2017, op het brede voetpad van de De Keyserlei, aan het kruispunt met de Anneessens­straat en de Appelmanss­traat. “Ons lichtend voorbeeld was het beeld van de stier in het Financial District in New York”, zegt Sandy Ceulemans van de stad Antwerpen.

De bekendste beurswijk ter wereld had weinig toeristisc­he troeven, tot er een beeld van een bronstige stier opdook in 1989. Sindsdien staan elke dag duizenden toeristen aan te schuiven om zichzelf te laten fotografer­en terwijl ze over de glanzende teelballen van het beest wrijven. “Onze diamantwij­k is ook geen toeristisc­he trekker”, zegt Ceulemans. “Het is een wat grijze wijk. En daarom wilden we dat monument plaatsen om een gelijkaard­ig fotomoment voor de toeristen te creëren.”

Roestvrij staal

In de aanbestedi­ng in de lente van 2016 noteerde Antwerp World Diamond Centre (AWDC), de officiële vertegenwo­ordiger van de Antwerpse diamantsec­tor: ‘Een kunstwerk dat de Antwerpse diamantind­ustrie moet weergeven in elk facet: economisch, historisch en cultureel.’ De ontwerpen moesten binnen zijn op 31 augustus 2016. Er was een budget van 200.000 euro voor vrijgemaak­t.

Dat liet Tapiaco zich geen twee keer zeggen. De Borgerhout­se kunstenaar, bij de burgerlijk­e stand bekend als Willi Smeuninx (73), werkte samen met collega’s uit Praag enkele voorstelle­n uit, gebaseerd op het concept van de ‘geboorte’: een diamant die vanuit de trottoirst­enen naar buiten ‘barstte’ en een bloemsteng­el waaruit een diamant groeide. “Beide concepten zouden worden uitgevoerd in roestvrij staal en ik bleef netjes binnen het budget van de aanbestedi­ng”, zegt Tapiaco. “Maar pas een vol jaar later, in juli 2017, kreeg ik een mail van AWDC. Ze lieten me weten dat de stedelijke commissie Beeld in de Stad de voorstelle­n had afgewezen, maar bedankten me voor mijn medewerkin­g en schonken me een mooi boek over diamant. Dat was het laatste dat ik over de zaak hoorde.”

19 voorstelle­n

Bij AWDC wijzen ze naar de rol van Chantal Pauwels. De voormalige Antwerpse schepen was aangesteld tot ‘regisseur’ van het Diamantjaa­r en had het project naar zich toegetrokk­en. “Er waren negentien voorstelle­n ingediend en daar zaten mooie dingen tussen”, vertelt Margaux Donckier van AWDC. “Maar ze voldeden blijkbaar niet aan de adviezen en regels van de commissie Beeld in de Stad. De stad liet ons daarna weten dat mevrouw Pauwels gesprekken had aangeknoop­t met een kunstenaar die het monument zou maken. Sindsdien hebben wij niets meer over het project vernomen.”

Het mandaat van Chantal Pauwels als regisseur van het Diamantjaa­r is sinds februari afgelopen. Ze wil/kan daarom niet reageren. Dus doet Sandy Ceulemans dat in haar plaats: “De gesprekken met de kunstenaar in kwestie waren zuiver informeel en hebben nooit geleid tot een ontwerp”, zegt ze.

Stille dood

Ondertusse­n is er een dik halfjaar na de geplande onthulling nog altijd geen ‘Diamond Landmark’ op de De Keyserlei en lijkt het plan een stille dood gestorven. “Het klopt dat het project momenteel in de schuif zit”, zegt Ceulemans. “Er zijn ondertusse­n andere prioriteit­en opgedoken in de diamantsec­tor. Het is ook niet simpel om alle betrokken partijen eensgezind achter één concept te scharen – er zijn in de diamantwer­eld veel gemeenscha­ppen en culturen die elk hun inbreng willen. Maar het is niet geschrapt. De stad blijft vragende partij.”

Ook bij AWDC is het plan niet zomaar van de tafel geveegd. “Het budget is er nog. Wij wachten op een nieuw initiatief van de stad”, zegt Margaux Donckier.

Sandy Ceulemans

Stad Antwerpen

“Het project zit momenteel in de schuif. Er zijn ondertusse­n andere prioriteit­en opgedoken in de diamantsec­tor. Maar de stad blijft vragende partij.”

 ?? FOTO RR ?? Voorstel 1: een diamant die vanuit de trottoirst­enen naar buiten barst.
FOTO RR Voorstel 1: een diamant die vanuit de trottoirst­enen naar buiten barst.
 ?? FOTO RR ?? Voorstel 2: een bloemsteng­el waaruit een diamant groeit.
FOTO RR Voorstel 2: een bloemsteng­el waaruit een diamant groeit.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De Borgerhout­se kunstenaar Tapiaco werkte tevergeefs twee ontwerpen uit voor een Diamond Landmark. “Via een mailtje werd ik bedankt voor mijn medewerkin­g. Ze schonken me ook nog een mooi boek over diamant.”
FOTO JAN VAN DER PERRE De Borgerhout­se kunstenaar Tapiaco werkte tevergeefs twee ontwerpen uit voor een Diamond Landmark. “Via een mailtje werd ik bedankt voor mijn medewerkin­g. Ze schonken me ook nog een mooi boek over diamant.”
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? In oktober 2017 moest op het brede voetpad van de De Keyserlei, aan het kruispunt met de Anneessens­straat en de Appelmanss­traat, het monument onthuld worden.
FOTO JAN VAN DER PERRE In oktober 2017 moest op het brede voetpad van de De Keyserlei, aan het kruispunt met de Anneessens­straat en de Appelmanss­traat, het monument onthuld worden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium