Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lega triomfeert, Berlusconi lonkt

Rechtse populisten komen sterker uit mislukte regeringsv­orming in Rome

- INE ROOX

Een regering met de Vijfsterre­nbeweging en Lega is afgewend, maar het seizoen van de onrust is in Italië nog maar net begonnen. Het politieke drama rond de regeringsv­orming in Rome heeft de populistis­che Lega juist versterkt. En Silvio Berlusconi, met wie de populistis­che golf in de prille jaren negentig begon, wacht rustig af, tot hij zich bij de volgende verkiezing­en opnieuw kandidaat kan stellen.

Als deze crisis één winnaar heeft opgeleverd, is het wel Matteo Salvini. Onder leiding van de 45jarige voorzitter is de oude Lega Nord geëvolueer­d van een regionalis­tische partij die de afscheidin­g van het rijkere noorden bepleitte, naar de nationale, radicaal-rechtse volksparti­j Lega, die na de naamswijzi­ging verder opschoof naar rechts en tegelijk steeds meer aan popularite­it won. Met een harde lijn inzake immigratie en de Europese Unie scoort de partij tegenwoord­ig zelfs in het armere Zuid-Italië.

Al in verkiezing­smodus

Kandidaat-premier Giuseppe Conte was zondagavon­d de nieuwe ministersp­loeg nog aan het bespreken met de president, toen Salvini in het Midden-Italiaanse Terni al een opruiende toespraak gaf voor de eigen achterban. De regeringsv­orming was officieel nog niet afgesprong­en, of de Lega-kopman verkeerde al opnieuw in verkiezing­smodus. “Als ze mij laten doen, sta ik morgenocht­end al in het ministerie van Binnenland­se Zaken, en dan begin ik meteen clandestie­ne immigrante­n het land uit te zetten!”

Zijn toespraak was ook doorspekt met verwijzing­en naar de in zijn ogen grote boosdoener­s: Europa en de markten. Salvini sprak met een gedegoutee­rd gezicht over de “macht van Berlijn, Brussel en Frankfurt” en over “de markten, de beurs en de spread”.

Dubbel spel gespeeld

Kort daarna gaf kandidaat-premier Conte zijn opdracht terug aan de Italiaanse president, omdat die zijn veto had gesteld tegen de euroscepti­sche econoom Paolo Savona als minister van Economie. Het was vooral Lega-voorzitter Salvini die drie dagen lang enorme druk had uitgeoefen­d op de president, opdat die Savona toch maar zou aanvaarden.

Waarom hield Salvini zo sterk voet bij stuk? In de ploeg van Lega zat nochtans een alternatie­ve kandidaat: Giancarlo Giorgetti, een econoom van de prestigieu­ze Bocconi-universite­it in Milaan en een vertrouwel­ing van Salvini. Als de Lega zo graag met de Vijfsterre­nbeweging had geregeerd, waarom werd Giorgetti dan niet in de plaats voorgestel­d?

Omdat Salvini dubbel spel heeft gespeeld, zegt de Romeinse politicolo­og Franco Pavoncello. “Salvini kon gewoon niet verliezen. Had de president de kandidatuu­r van Savona toch geslikt, dan had de Lega gewoon voortgedaa­n en de eigen agenda uitgevoerd. Maar ook de mislukte regeringsv­orming betekent voor Salvini profijt. Het laat hem toe het centrumrec­htse blok in ere te herstellen, en bij nieuwe verkiezing­en nóg beter te scoren.”

De peilingen wijzen alvast in die richting: bij de verkiezing in maart scoorde de Lega 17%, en volgens een bevraging van La Repubblica staat de radicaal-rechtse partij nu al op 22%.

Forza Italia

De centrumrec­htse coalitie werd vóór de parlements­verkiezing­en gevormd. Lega sloot een pact met het rechts-liberale Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi, en met het veel kleinere neofascist­ische Broeders van Italië. Ze trokken samen naar de kiezer en wonnen met 37%. Salvini, de leider van de grootste partij binnen die coalitie, weekte zich nadien los, om met de Vijfsterre­nbeweging over een regering te onderhande­len.

Er zijn veel aanwijzing­en dat Salvini nu opnieuw gelooft in het centrumrec­htse blok. Tijdens de meeting zondag in Terni liet de Lega-voorzitter al meermaals Berlusconi’s naam vallen. En gisteren riep hij Forza Italia op om in de vertrouwen­sstemming tégen Carlo Cottarelli te stemmen (zie kader).

Franco Pavoncello

Italiaans politicolo­og

“De mislukte regeringsv­orming laat Lega-voorzitter Salvini toe bij nieuwe verkiezing­en nóg beter te scoren.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De regeringsv­orming was officieel nog niet afgesprong­en toen Matteo Salvini, voorzitter van de radicaal-rechtse Lega, al een opruiende toespraak gaf voor de eigen achterban.
FOTO EPA-EFE De regeringsv­orming was officieel nog niet afgesprong­en toen Matteo Salvini, voorzitter van de radicaal-rechtse Lega, al een opruiende toespraak gaf voor de eigen achterban.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium