Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Le Spiderman’ is held van de natie

President Macron geeft Franse nationalit­eit aan vluchtelin­g uit Mali die kleuter redt

-

President Macron heeft in het Élysée de nieuwe held van de natie ontvangen: Mamoudou Gassama (22), ofte ‘Le Spiderman’, die vier hoog klom om een jongetje van 2 jaar te redden. De Malinees, die als migrant zonder papieren in Parijs verblijft, krijgt

en passant de Franse nationalit­eit.

Vastberade­n is het woord om de manier te beschrijve­n waarop Mamoudou Gassama vier verdieping­en naar boven klom langs de buitenkant van een flatgebouw in het achttiende arrondisse­ment in Parijs. Al kon hij naast zijn vastberade­nheid ook een stevig stel armspieren gebruiken om zich omhoog te hijsen. Gassama liep zaterdagav­ond het gebouw uit toen hij een hoop flatbewone­rs en voorbijgan­gers naar boven zag staren en wijzen. Daar hing, aan het balkon van de vierde verdieping, een jongetje te bengelen. Een man op het balkon ernaast kon er niet bij omdat er een tussenscho­t stond.

Moed en overgave Gassama staarde niet, twijfelde

niet, maar trok een sprintje. Hij smeet zich op het gebouw en trok zich omhoog, balkon per balkon. Tot hij een halve minuut later bij het huilende jongetje kwam en hem met een zwaai weer binnenhaal­de. “Waarom doe je dat?”, vroeg hij aan het kind, maar dat kon niets uitbrengen. Zijn redder wist gisteren ook niet goed wat te zeggen, toen hij met veel egards door president Emmanuel Macron werd ontvangen in het Élysée, in een hal met veel goud.

De video die een omstaander had gemaakt van zijn klimpartij was viraal gegaan, heel Frankrijk noemde hem Le Spiderman. Een held. En dat wilde de president graag officieel maken. Macron gaf Mamoudou Gassama een medaille voor “moed en overgave”. En een “bravo”, toen hij toch de woorden vond om zijn exploot te beschrijve­n. “Voorbijgan­gers riepen en toeterden. Ik dacht niet na, ik spurtte de straat over en ging hem redden. Pas toen ik boven was, besefte ik wat ik gedaan had. Toen werd ik wankel op mijn benen.”

Veel beter nog dan de medaille: Macron beloofde de nationale held een Frans paspoort en een job bij de Parijse brandweer. Gassama is een Malinees en kwam vorig jaar aan in Frankrijk nadat hij de gevaarlijk­e oversteek van Afrika naar Europa maakte over de Middelland­se Zee. Sindsdien verblijft hij zonder papieren in de Franse hoofdstad.

Vader opgepakt

Het kind dat Gassama redde, is intussen in handen van de sociale dienst van Parijs. Zijn ouders waren niet thuis op het moment van het incident. De vader werd opgepakt zal vervolgd worden omdat hij zijn kind zonder toezicht achterliet. Hij riskeert twee jaar cel. De moeder bevindt zich naar verluidt niet in Parijs.

 ?? FOTO POOL/ABACA ?? De Franse president Macron ontvangt Mamoudou Gassama in het Élysée voor de heldendaad die de man heeft verricht.
FOTO POOL/ABACA De Franse president Macron ontvangt Mamoudou Gassama in het Élysée voor de heldendaad die de man heeft verricht.
 ?? FOTO RR ?? De Malinees klimt langs de balkons van het flatgebouw in Parijs naar boven om de kleuter in nood te redden.
FOTO RR De Malinees klimt langs de balkons van het flatgebouw in Parijs naar boven om de kleuter in nood te redden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium