Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geloof mij: de Finse Sabam is óók niet populair”

Carine Libert, de nieuwe CEO van Sabam Sabam is wel een coöperatie­ve vennootsch­ap: misschien willen de leden wel weten waarom de CEO na negen jaar moest opstappen.

- NICK DE LEU

Met Carine Libert heeft Sabam een nieuwe CEO die de auteursrec­htenmaatsc­happij doorheen de streamingr­evolutie moet loodsen. “Google en Facebook zijn zo machtig geworden dat ze wetgeving naast zich neer kunnen leggen.”

Maar liefst 117,5 miljoen euro verdeelde auteursrec­htenmaatsc­happij Sabam in 2017 aan songschrij­vers, regisseurs, scenariste­n en andere auteurs. Maar dat deed ze in woelig water: de dominantie van YouTube en Facebook maakt online auteursrec­hteninning­en complex, en in eigen land kreeg Sabam het na een tariefverh­oging aan de stok met de muziekfest­ivals. Als nieuwe CEO moet Carine Libert het schip sturen. De juriste is na 27 jaar gepokt en gemazeld bij de auteursrec­htenmaatsc­happij: sinds maart was ze al CEO ad interim, na het plotse vertrek van CEO Christophe Depreter. Daarover werd toen amper gecommunic­eerd, en ook nu houdt Libert de lippen stijf over de toedracht. “Er zijn wel meer bedrijven die van CEO veranderen zonder de reden kenbaar te maken in de pers.”

Carine Libert:

Voor de buiten-

wereld leek het misschien plots, maar er was al langer een moeilijke verhouding tussen Christophe en de raad van bestuur. Hij had een ander doel voor ogen en speelde in dat opzicht vaker cavalier seul. Dat leidde tot een vertrouwen­sbreuk en een onmiddelli­jk ontslag.

Op Linkedin schrijft Depreter dat hij zich opmaakt voor een proces. Dat zijn zijn woorden, waar ik niet op ga reageren, zowel in zijn als ons belang.

Het jongste jaarversla­g stelt vast dat “te weinig mensen begrijpen wie Sabam is”: het imago plaagt Sabam al jaar en dag.

Auteursrec­ht kan je blijkbaar niet zo gemakkelij­k uitleggen aan de mensen. Een onderzoek wees uit dat het publiek denkt dat 70% van de inningen bij Sabam blijft plakken. Voor de duidelijkh­eid: onze werkingsko­sten zijn 20%. We moeten duidelijke­r maken dat we het doen voor onze auteurs: zij hebben iets gecreëerd en hebben het recht vergoed te worden.

Auteursver­eniging Galm identifice­ert een dieper probleem: de nieuwe generatie artiesten zou trager op de Sabam-kar springen.

Misschien deinzen ze terug voor de rompslomp? Dat is niet meteen het meest sexy aspect van het artiestenb­estaan.

Maar eens hun nummers gebruikt worden, hebben ze er alle belang bij zich aan te sluiten.

Als ze maar niet te lang moeten wachten op hun uitbetalin­g: van de inkomsten uit 2014 moet nog 6 miljoen onder de auteurs verdeeld worden, van 2015 nog 7 miljoen.

Dat klopt, maar u hebt in het verslag ook gezien dat we van vorig jaar maar 1,1 miljoen meer moeten uitkeren. Door de toenemende digitalise­ring kan dat steeds sneller. Dat verklaart ook onze historisch­e achterstan­d. We komen van ver: ik zit hier al van in de periode van de fichebakke­n.

Opvallend: Sabam voorspelt ook een daling van de inningen, omdat “de krimpende cd-markt niet wordt gecompense­erd door een stijging van de online inkomsten”. En dat terwijl de muzieksect­or jubelt om de streamingr­evolutie?

De grote uitgevers, zoals Sony en Universal, hebben hun uitgaverec­hten teruggetro­kken uit het collectief beheer om zelf te kunnen onderhande­len met de onlinespel­ers. Zij kunnen daardoor meer gewicht in de schaal werpen. Maar bij de auteurs is de inning online erg gefragment­eerd: Sabam treedt bijvoorbee­ld enkel op voor het Belgische aandeel. Dan kan je weinig teweegbren­gen tegen grote spelers als Facebook of YouTube die het auteursrec­ht fundamente­el uitdagen. Zij beweren dat ze geen auteursrec­ht verschuldi­gd zijn omdat ze enkel als doorgeeflu­ik fungeren. YouTube probeerde zelfs al inningen te ontlopen “omdat ze geen .beadres hadden”. Er is nood aan een bredere auteursrec­htenbewegi­ng om het pad te effenen, want Facebook en Google zijn zo machtig geworden dat ze wetgeving naast zich neer kunnen leggen.

In Finland volstond de aankondigi­ng dat auteurs wilden onderhande­len over het YouTube-tarief voor moederbedr­ijf Google om er de stekker uit te trekken. Waardoor de publieke opinie zich nog eens tegen de Finse Sabam keerde ook. En ik kan je verzekeren: hun popularite­itsgraad verschilde al niet te veel met de onze

(lacht).

In België stootte Sabam een andere kolos voor het hoofd: verhoogde tarieven voor de festivalse­ctor werden doorgedruk­t ondanks tegenkanti­ng. De rechtbank koos de kant van de organisato­ren.

Kijk: de controledi­enst van de FOD Economie had geen opmerkinge­n over onze tariefwijz­iging, en wij wilden die tarieven in lijn brengen met die van de omringende landen, die hoger zijn. Auteurs hebben het recht voor zo’n verhoging, als ze vinden dat de economisch­e waarde van het repertoire­gebruik niet meer overeenste­mt met de realiteit.

Daar uitte de rechter twijfels over: Sabam baseert zijn tariefstij­ging op de gestegen ticketprij­zen. Daarin zitten ook veiligheid­smaatregel­en die weinig met repertoire te maken hebben. Bovendien acht de rechtbank het aantal uitgevoerd­e werken niet significan­t gestegen, net als de waarde ervan.

En op basis van welke studies zijn die oordelen zo snel geveld? De rechtbank van koophandel vonnist snel en is niet altijd even vertrouwd met het auteursrec­ht: ik heb vertrouwen dat de zaak voor het hof van beroep een andere uitkomst kan hebben. Wij kunnen trouwens óók stakingsvo­rderingen starten: als de organisato­ren niet mee willen, mogen ze ons repertoire ook niet meer gebruiken. Maar ik weet niet of iemand daar baat bij heeft. Alleszins: voor het zover is, gaan we eerst opnieuw praten met de organisato­ren: dat is in ieders belang.

Carine Libert

CEO Sabam “Wij kunnen ook stakingsvo­rderingen starten: als de festivalor­ganisatore­n niet mee willen, mogen ze ons repertoire niet meer gebruiken.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Carine Libert. De juriste werkt al 27 jaar bij Sabam en is nu CEO geworden.
FOTO BART DEWAELE Carine Libert. De juriste werkt al 27 jaar bij Sabam en is nu CEO geworden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium