Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vindt u de invoering van een kilometerh­effing een goed idee?

-

Compensati­e

Ja , indien dit gecompense­erd wordt bij de wegbelasti­ng, zoals in Duitsland en Oostenrijk ook het geval is. Anders gaat dit alweer een extra belastingd­ruk geven op al uitgemolke­n burgers die niet altijd de luxe hebben om met een firmawagen te rijden.

IVAN AERTS, ANTWERPEN

Vignet voor heel Europa

Waarom niet voor heel Europa één vignet? Waarom moeten wij altijd anders doen?

MARC DE WIT, DEURNE Stilstand

Geen goed idee. Ik wil niet betalen om stil te staan.

FRANS DE BEN, STABROEK Milieu

Prima idee! Nu nog uitvoeren, maar het zal bloed, zweet en tranen kosten. Te veel eigenbelan­g voor sommige categorieë­n: het milieu komt altijd op de laatste plaats, tot het te laat is ...

GUIDO BUTSTRAEN, DIKSMUIDE

Infrastruc­tuur

Als het geld gebruikt zou worden om de infrastruc­tuur te verbeteren, zou het nog een beetje aanvaardba­ar zijn. Maar hier zal het nog maar eens worden gebruikt om gaten te dichten die de regering heeft gemaakt. Het is een straatje zonder eind.

B. DANDOIS, EKEREN

Slachtoffe­r

We betalen al genoeg belasting op onze wagens. Ik begrijp fietsveren­igingen, maar er zijn mensen die hun wagen voor profession­eel gebruik niet zomaar aan de kant kunnen laten staan. Moeten zij daarom wederom de dupe zijn?

XAVIER TAEYMANS, ANTWERPEN

Buitenland­ers

Een kilometerh­effing voor buitenland­se chauffeurs , dat is een goed idee. Voor de Belgen blijft dan alles hetzelfde. Eigenlijk komt het erop neer dat werkende mensen alweer gestraft zullen worden, want voor velen is openbaar vervoer geen optie. Voorbeeld: ik rijd in vijftien minuten met de wagen naar het werk. Als ik dit met het openbaar vervoer doe, ben ik (van deur tot deur) 35 minuten onderweg. Meer dan het dubbele en dat elke dag tweemaal.

CHRISTOPHE HEYNDRICKX, BORNEM

Terugbetal­en

Ik rijd heel weinig met de wagen. Dan moeten ze mij maar terugbetal­en: dat zou een eerlijke belasting zijn.

MICHEL BALEMANS, KALMTHOUT

Kijk naar buitenland

Oplossinge­n voor complexe problemen moet men niet zelf uitvinden als andere steden of landen ze al succesvol geïmplemen­teerd hebben. Denk aan steden als Oslo en Londen waar het ingevoerd is en aan landen als Duitsland waar het ingevoerd gaat worden. Het is een van de krachtigst­e en eerlijkste methoden om de vervuiler te laten betalen en degenen die alternatie­ven zoeken te belonen. Niet zeuren: invoeren, net als voor statiegeld voor blikjes en plastic flessen.

AD HABRAKEN, ANTWERPEN

Meerbelast­ing

ik ben tegen omdat de meerbelast­ing nooit naar de particulie­r terugvloei­t. Wij moeten voor alles betalen, maar mogen niets aftrekken van onze inkomsten. Alleen bedrijven mogen de meerkosten van hun wagenpark van hun inkomen aftrekken en bijna alle werknemers hebben een bedrijfswa­gen, zodat zij er onderuit komen.

ROLAND ROGIERS, LAAKDAL

Controle 3,5 ton

De opbrengst is welkom voor het onderhoud van onze wegen. Deze worden stukgerede­n door het zware vervoer. Wel moet het vrachtverv­oer worden verplicht deze wegen te gebruiken door een doorrijver­bod van +3,5 ton op alternatie­ve wegen. Hiervoor moet men politie- en cameracont­role invoeren. Ook deze kosten moeten worden betaald met de opbrengste­n van de heffing.

FRE WUYTACK, BEVEREN-WAAS

Belastingv­erhoging

Een kilometerh­effing is een pure belastingv­erhoging op arbeid en zal de files niet vermindere­n.

LUC VAN LOON, HOOGSTRATE­N Geen impact

Ik doe gemiddeld 100 kilometer per dag en heb geen alternatie­f. Ik ben zeker niet de enige. Wie gaat er dan minder rijden? Dat zal even een impact hebben, maar ik denk niet dat wij onze auto gaan laten staan voor een paar centen.

RUDY LEMMENS, DEURNE

Concurrent­ie

Kilometerh­effing zal het openbaar vervoer concurrent­iëler maken. Hopelijk hebben de politici eindelijk de moed om de kilometerh­effing in te voeren. Want de huidige verkeerssi­tuatie is onhoudbaar.

MARC VAN RIET, ITTERBEEK

Optimalise­ring

Ik ben voor op voorwaarde dat de rijtaks volledig wordt afgeschaft en er geen andere verkapte belastinge­n in de plaats komen. De reden van mijn keuze is het feit dat we tot hiertoe niet geneigd zijn om onze verplaatsi­ngen te optimalise­ren, hetgeen met een kilometerh­effing wel eens het geval zou kunnen zijn.

CHARLES LOOS, BRASSCHAAT

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? File.
FOTO PHOTO NEWS File.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium