Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Architectu­ur bioklas Fort V scoort in Venetië

Architect toont materialen en techniek van duurzaam bouwwerk van Fort V aan de wereld

- FILIP SPOELDERS

De nieuwe bioklas van Edegem in hangar 23 van het Fort V zal heel snel over heel de wereld bekend zijn. De Brusselse ontwerper BC architecte­n & studies stelt het project, samen met drie andere gebouwen, voor op de tweejaarli­jkse Biënnale van Venetië.

is één van de vele kunstvorme­n die sinds zaterdag en nog tot november aan bod komen op de internatio­nale kunstmanif­estatie van Venetië. Het is op dit onderdeel dat ook Edegem, dankzij BC architecte­n & studies, aanwezig is. “Voor deze editie werd een Iers ontwerpbur­eau aangesteld als curator. Het selecteerd­e verscheide­ne architecte­nbureaus om deel te nemen en ook wij werden gevraagd in het concept ‘free space’”, doet Ken De Cooman van BC architecte­n & studies het verhaal.

Het bureau koos zelf vier projecten om de werking voor te stellen in een tentoonste­lling die ondertusse­n op de biënnale staat te pronken. “In de eerste plaats heeft de bioklas aparte bouwmateri­alen. Het gebouw werd opgericht met leemstenen uit Boomse klei en de buitenzijd­e werd afgewerkt met kalkhennep. Het produceren van deze kalkhennep is CO2-negatief, want het materiaal neemt meer CO2 op dan het uitstoot bij de productie. Het is eigenlijk een eenvoudig gebouw met twee bouwmateri­alen, want verdere afwerking is niet nodig. Het is erg duurzaam en ecologisch.”

Ook de bouwproced­ure mag uniek worden genoemd. “Normaal is het bouwen met soortgelij­ke materialen vrij duur, maar wij hebben workshops georganise­erd zodat geïnteress­eerden mee konden helpen. Voor zowel het maken van leemstenen als het aanbrengen van de kalkhennep mochten we telkens op zo’n vijftig deelnemers rekenen. Op die manier maakten de mensen 19.000 leemstenen en bleven wij binnen het budget. Wij zijn erg trots op dit proefproje­ct, dat erg innovatief is. Ook de gemeente Edegem met haar open geest moeten we bedanken.”

Duurzaam BC architecte­n & studies kan deze werkwijze, met de bioklas als voorbeeld, nu aan ontelbare geïnArchit­ectuur

teresseerd­en voorstelle­n. De stand van het bureau staat opgesteld in de zogenaamde ‘Arsenale’, een expositier­uimte waar vorige editie 560.000 bezoekers passeerden.

Volgens Edegems schepen Goedele Van der Spiegel (Groen) viel het ontwerp van BC architecte­n & studies meteen op. “Voor de bouw van onze nieuwe bioklas hadden we een wedstrijd uitgeschre­ven. We kregen vijf voorstelle­n binnen. De meeste waren vrij klassiek, maar het ontwerp van BC architecte­n & studies beantwoord­de helemaal aan onze box in de box-principe.” Hiermee geeft Van der Spiegel aan dat de klas binnen in de hangar moest worden gebouwd.

“We hadden aangegeven dat duurzaamhe­id erg belangrijk was, maar het bureau trok dit heel erg ver door door er een lemen gebouw van te maken. Daarna volgde de burgerpart­icipatie met de workshops waarbij alle geinteress­eerden mochten aan meedoen.” Anderhalve maand na de opening van de bioklas is Edegem erg tevreden. “Ook voor de ontwerper was het een proefproje­ct, dus de bouw was niet altijd makkelijk. Het is gelukt en we zijn er zeker tevreden over.”

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ??
FOTO FILIP SPOELDERS
 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? De lemen bioklas valt op in Venetië. Het bouwwerk werd vorige maand geopend.
FOTO FILIP SPOELDERS De lemen bioklas valt op in Venetië. Het bouwwerk werd vorige maand geopend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium