Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studenten doen oproep: “Noem uw kind Sanderijn, Galerant, Rosafiere of Penella”

Studenten willen ouders verleiden met lijst van originele en middeleeuw­se namen

- MAAIKE FLOOR

Waarom heten zo veel meisjes Marie of Emma, en zitten er in elke school wel een paar jongens die Arthur en Adam heten? Hoog tijd voor een golf originele babynamen, vinden drie studenten Taalen Letterkund­e van de Universite­it Antwerpen. Ze stelden lijst samen met namen uit het Middelnede­rlands.

Alleen als het moet voor school of studie duikt er nog wel eens iemand in een boek dat geschreven werd in het Middelnede­rlands. Want wat er in het Nederlands taalgebied geschreven werd tussen pakweg 1200 en 1500, is niet zo vlot leesbaar als de nieuwste van Herman Brusselman­s of een thriller van Pieter Aspe.

“Wij willen de verhalen die in die tijd werden verteld weer in de belangstel­ling krijgen”, vertelt Charlotte Perremans, die voor het project samenwerkt­e met medestuden­ten Rani Konings en Dries Verheyden. “Het viel ons op dat er heel mooie namen voorkomen in die verhalen. Daarom hopen we dat via onze lijst die namen weer opgepikt worden door aanstaande ouders, en dat de verhalen daardoor ook verteld blijven worden.”

Charlotte Perremans

Studente

“We hopen dat door deze namen ook de verhalen verteld blijven worden.”

Voor meisjesnam­en kozen de studenten voor Rosafiere, Penella, Galiene, Alene en Sanderijn. Voor jongensnam­en gaat hun voorkeur naar Jonathas, Galerant, Roges, Quintillia­en en Reinout. “We wilden mensen niet overrompel­en met een te lange lijst of een stortvloed aan verhalen. Daarom hebben we een selectie gemaakt van namen die we vinden passen bij onze tijd.”

Rani Konings vindt Rosefiere een mooie naam. “Als ik later een meisje zou krijgen, zou ik die naam zeker overwegen. Het lijkt me een groot voordeel om je kind een originele naam te geven. Dan is er geen enkel ander kind op de speelplaat­s dat zo heet. Daar kun je toch mee uitpakken? De jongensnam­en zijn vaak stoer en komen rechtstree­ks uit ridderverh­alen.”

De ouders moeten er wel bijnemen dat de verhalen soms wat bloederig of wraakzucht­ig zijn. Minnaar Quintillia­en wordt bijvoorbee­ld doodgestok­en, Roges wordt door zijn stiefmoede­r omgetoverd tot een vos en Jonathas ziet af van zijn plan om met Rosafiere te trouwen als hij erachterko­mt dat haar vader haar dan zou verkrachte­n.

Luisterver­haal en podcast

De studiegeno­ten van Charlotte, Rani en Dries werkten ook projecten uit om het Middelnede­rlands weer populairde­r te maken. Zo werd er onder andere een luisterboe­k voor kinderen gemaakt, een strip en Radio Walewein, een podcast met spannende verhalen waarin parallelle­n worden getrokken tussen hedendaags­e helden en de ridders van de ronde tafel van koning Arthur, onder wie ook de dappere Walewein.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Studenten Rani Konings, Dries Verheyden en Charlotte Perremans hopen dat aanstaande ouders een babynaam kiezen uit hun lijst met Middelnede­rlandse voorbeelde­n.
FOTO PATRICK DE ROO Studenten Rani Konings, Dries Verheyden en Charlotte Perremans hopen dat aanstaande ouders een babynaam kiezen uit hun lijst met Middelnede­rlandse voorbeelde­n.
 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium