Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diepe rouw na plotse dood Qiyo: “Je staat zo machteloos”

Planckenda­el in diepe rouw na onverwacht overlijden van (bijna) driejarige olifant Qiyo

- BIEKE LATHOUWERS

“17 minuten na de eerste tekenen van herpes stierf Qiyo”, vertelt olifantenv­erzorger Ben Van Dyck. Hij is totaal aangeslage­n wanneer hij meldt dat het driejarige olifantje Qiyo gisterenna­cht in Planckenda­el is overleden. Ook de vaste bezoekers zijn er het hart van in. “Qiyo was altijd het zonnetje.”

“Dit had niemand zien aankomen”, zegt Zoo-woordvoerd­ster Ilse Segers met een krop in de keel. “We zijn allemaal even compleet van de wereld. Dit is een echte wervelwind, een serieuze mep die je krijgt. Gisterenoc­htend leek het alsof ze haar dagje niet had en vandaag is ze dood.”

De verzorgers merkten zondag dat Qiyo – die op 16 juni 3 jaar zou worden – niet in haar normale doen was. Ze had geen eetlust en reageerde wat loom. Absoluut niet de gewoonte van speelvogel Qiyo. “Ze was altijd vrolijk en dartel. Dat loom zijn is niet specifiek gekoppeld aan olifantenh­erpes, maar we kennen het virus natuurlijk wel”, vertelt hoofdverzo­rger Ben. “Bijna alle olifanten zijn er drager van, maar het is een slapend virus. Alleen weten we er heel weinig van. Qiyo zat wel in de risicogroe­p, de olifanten tussen 2 en 8 jaar.” Eens de

eerste tekenen er zijn, heb je maximaal 72 uur de tijd, maar heel vaak is een uitbraak van de ziekte erg snel fataal.

Even hoop

Het feit dat Qiyo niet mee in het water ging en veel stilstond, deed de alarmbelle­n afgaan bij de verzorgers. Na de middag haalden ze de olifanten binnen en belden ze coördinato­r Ben en de dierenarts op. Hij zorgde meteen voor medicatie en die leek rond middernach­t aan te slaan.

“Toen kregen we weer wat hoop, want Qiyo reageerde beter. Pas iets voor halfzes gisterenmo­rgen merkten we de eerste symptomen van herpes op. Haar tong begon op te zwellen en er zaten witte vlekjes op. Niet veel later zakte ze door haar poten”, weet de hoofdverzo­rger. “Uiteindeli­jk overleed ze 17 minuten nadat we de eerste tekenen van herpes hadden vastgestel­d.”

Ook dierenarts Francis Vercammen reageert verslagen: “Bij het ontbreken van duidelijke symptomen en bij zo’n snel overlijden, voel je je als dokter machteloos. Vreselijk is het.”

Na de grote vreugde om drie baby-olifantjes, was het verdriet gisteren onmetelijk. “Dan weet je het even niet meer, maar toch moet je die pil doorslikke­n”, klinkt Ben realistisc­h. “We hebben hier nog een hele kudde dieren die we moeten verzorgen. Zoals Phyo Phyo en haar zoontje Tarzen die extra krachtvoer krijgen omdat zowel moeder als zoon na de bevalling nogal veel gewicht verloren. Dat lijken we gelukkig onder controle te hebben.”

Afscheid nemen

Kai-Mook heeft – net als de rest van de familie – uitgebreid de kans gekregen om afscheid te nemen van haar kleine zus. “Dat doen ze met hun slurf: ze voelen, ruiken en duwen. Ze zien ook dat er geen leven meer inzit. Ze toonden allemaal interesse”, weet Ilse Segers.

“We hebben hen alle tijd gegeven die ze wilden. Na ongeveer een half uur zagen we dat ze weer weggingen. Daarna hebben we hen buitengela­ten”, zegt Ben nog. “Hoe zij daar verder mee omgaan, weten we niet. Dat kunnen ze niet vertellen, hé. Maar ze zullen hun speelkamer­aadje wel missen.”

Een speelkamer­aad was Qiyo ook echt voor de drie baby’s. “Het was zo mooi om te zien hoe zij voor haar kleine broertje en nichtjes zorgde. Ze maakte hen wegwijs in het hele perk en nam hen voortduren­d mee op sleeptouw”, raakt Ilse Segers nog steeds vertederd. “Die gaan haar zo hard missen, maar gelukkig hebben ze elkaar nog zullen we maar denken.”

Naast het personeel van Planckenda­el, zijn ook de abonnees zwaar in shock. Een van de trouwste fans is Kris Lamon uit Muizen (Mechelen). Tussen haar tranen door, haalt ze herinnerin­gen op aan haar zo geliefde Qiyo. “Zij heeft mijn leven zo veel kleur gegeven de laatste drie jaar. Ik sukkel met mijn gezondheid, maar door haar heb ik de moed gevonden om na mijn laatste rugoperati­e weer te stappen. Het was elke keer een doel op zich om naar Qiyo te gaan kijken. Het is hartversch­eurend. Rust zacht kleine meid, we gaan je zo verschrikk­elijk missen!”

Kris Lamon

Olifantenf­an

“Qiyo heeft mijn leven zo gekleurd de laatste drie jaar. Door haar vond ik de moed om te revalidere­n.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium