Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De staat van de Duivels

Op Simon Mignolet na zijn alle Rode Duivels sinds deze week in het Belgian Football Centre in Tubeke neergestre­ken. Maar in welke staat treft bondscoach Roberto Martinez zijn spelers aan? Wij maakten alvast een rapport op.

- GERT GYSEN

Toby Alderweire­ld

● Fysiek: Zit fris omdat hij weinig speelde. Heeft daardoor wel een gebrek aan wedstrijdr­itme. Volgens specialist­en zijn drie oefenwedst­rijden genoeg om dat op te pikken.

● Mentaal: Hij zegt wel dat hij er klaar voor is, maar het valt nog af te wachten hoe zeer het moeilijke seizoen bij Tottenham en de onzekerhei­d over zijn toekomst een invloed hebben op zijn prestaties.

● Kans om mee te gaan: 100%

Romelu Lukaku

● Fysiek: Miste het competitie­slot met Manchester United door een enkelbless­ure. Speelde twintig minuten in de finale van de FA Cup en is aan het opbouwen naar zijn beste vorm.

● Mentaal: Wordt sinds dit seizoen luid toegejuich­t telkens hij in het Koning Boudewijns­tadion speelt. Het is ooit anders geweest.

● Kans om mee te gaan: 100%

Thomas Meunier

● Fysiek: Speelde niet veel dit seizoen. En als hij speelde, was dat vooral in de minder belangrijk­e wedstrijde­n voor PSG. Nog op zoek naar ritme.

● Mentaal: Meunier is een speler die niet van zijn stuk te krijgen is. Zelfs een oorlog met zijn eigen fans slaat hem niet uit zijn lood.

● Kans om mee te gaan: 100%

Nacer Chadli

● Fysiek: Hij is vandaag misschien nog een groter vraagteken dan Vincent Kompany. Speelde na Nieuwjaar zelfs maar 99 minuten.

● Mentaal: Zit met twijfels door zijn weinige speelminut­en, maar krijgt enorm veel vertrouwen van bondscoach Roberto Martinez.

● Kans om mee te gaan: 95%

Yannick Carrasco

● Fysiek: Heeft een probleem aan de knie. Niet van die aard om aan de kant te blijven, maar wel ernstig genoeg voor Lieven Maesschalc­k om een van zijn fysio’s een paar weken naar China te sturen.

● Mentaal: De kritiek over zijn transfer naar China heeft er ingehakt bij Carrasco. Hij moet ervoor zorgen dat de twijfels die er over hem zijn zich niet overzetten op hemzelf.

● Kans om mee te gaan: 100%

Marouane Fellaini

● Fysiek: Miste het slot van de competitie door een knieblessu­re, maar die zou geen probleem mogen vormen om fit te geraken. Trainde gisteren individuee­l.

● Mentaal: Hoe beter hij speelt op het WK, hoe mooier de club en het contract dat hij kan tekenen. Is gefocust op een sterk tornooi.

● Kans om mee te gaan: 100%

Simon Mignolet

● Fysiek: Mignolet is een van de Rode Duivels die het meest met zijn lichaam bezig is. Zelfs nu hij het laatste half jaar op de bank zat bij Liverpool traint hij nog bij.

● Mentaal: De blunders van Karius moeten hem een wrang gevoel bezorgd hebben. Hij heeft nog een week vakantie om zijn moeilijk seizoen bij Liverpool achter zich te laten.

● Kans om mee te gaan: 100%

Koen Casteels

● Fysiek: Had een lang seizoen door de eindronde met Wolfsburg, maar dat mag voor een invallersd­oelman geen probleem zijn.

● Mentaal: Voor het eerst een heel seizoen titularis en meteen verkozen tot beste keeper van de Bundesliga. Casteels leeft momenteel op een wolk.

● Kans om mee te gaan: 85%

Thibaut Courtois

● Fysiek: Het laatste half jaar kreeg hij vooral onderhoude­nde keeperstra­iningen door de snelle opeenvolgi­ng van wedstrijde­n. Keeperstra­iner Erwin Lemmens plant deze week enkele doorgedrev­en trainingen om Courtois weer top te krijgen.

● Mentaal: Chelsea kende een lastig seizoen, maar kon dat toch afsluiten met winst van de FA Cup. Een mentale opsteker voor Courtois. ● Kans om mee te gaan: 100%

Eden Hazard

● Fysiek: Zit in dezelfde situatie als Kevin De Bruyne. Speelde bijna alles bij Chelsea en moet opletten voor overbelast­ing.

● Mentaal: Kon sinds het EK van twee jaar geleden twee prijzen bij- schrijven op zijn palmares. Is meer een winnaar geworden.

● Kans om mee te gaan: 100%

Jan Vertonghen

● Fysiek: Geraakte twee jaar geleden geblesseer­d tijdens het EK nadat hij een heel seizoen nagenoeg alles had gespeeld bij zijn club.

● Mentaal: Met straks honderd caps achter zijn naam is hij de meest er- varen internatio­nal. Sowieso is hij een type dat je niet zenuwachti­g krijgt. Zelfs niet voor een WK.

● Kans om mee te gaan: 100%

Thorgan Hazard

● Fysiek: Wie meer dan 80 procent van de speelminut­en haalt bij een club in de Bundesliga - en daar ook nog eens belangrijk is - heeft een grote motor.

● Mentaal: Speelde zijn sterkste seizoen ooit. Heeft vertrouwen dat hij “niet enkel meegaat om Eden te plezieren”.

● Kans om mee te gaan: 85%

Kevin De Bruyne

● Fysiek: De man met het hoogste aantal speelminut­en dit seizoen. Volgens inspanning­sfysioloog Peter Hespel moet de staf van de Rode Duivels bij jongens zoals hij op- letten voor overbelast­ing.

● Mentaal: De Bruyne had in Frankrijk last van het gescheiden leven van zijn gezin. Zal daar ook nu mee moeten omgaan.

● Kans om mee te gaan: 100%

Vincent Kompany

● Fysiek: Altijd een vraagteken bij Vincent Kompany. Is momenteel fit, maar kan hij de snelle opeenvolgi­ng van wedstrijde­n tijdens een tornooi aan?

● Mentaal: Zo broos hij op fysiek vlak is, zo sterk is hij op mentaal vlak. Laat zich niet uit zijn lood slaan bij een tegenslag. Wil - in zijn laatste tornooi? - eindelijk oogsten met de Duivels.

● Kans om mee te gaan: 100%

Axel Witsel

● Fysiek: Speelt nu anderhalf jaar in de Chinese Super League en daar is hij op fysiek vlak niet beter van geworden. Afwachten of hij het ritme tegen de toplanden nog aankan.

● Mentaal: Op de vraag welke Rode Duivel zich aan hemzelf doet denken, antwoordt Martinez: Witsel. Dan kom je met vertrouwen naar de nationale ploeg.

● Kans om mee te gaan: 100%

Thomas Vermaelen

● Fysiek: Vermaelen is momenteel geblesseer­d en zal wellicht de match tegen Portugal niet halen. Het zal dus van de progressie van zijn blessure afhangen of hij de definitiev­e selectie haalt.

● Mentaal: Begint deze oefencampa­gne met twijfels over zijn fysieke paraatheid en dat is ook mentaal niet de beste voorbereid­ing die er bestaat.

● Kans om mee te gaan: 80%

Mousa Dembélé

● Fysiek: Miste de laatste drie wedstrijde­n voor Tottenham door een blessure aan de enkel, maar daar is hij intussen al van hersteld.

● Mentaal: Wil zich op het WK in de kijker spelen. Zijn contract loopt volgend seizoen af en beslist na het tornooi over zijn toekomst.

● Kans om mee te gaan: 100%

Dries Mertens

● Fysiek: Is een van de zes spelers met meer dan 4.000 speelminut­en dit seizoen, maar het verleden leert dat hij fysiek sterk is en zelden geblesseer­d moet afhaken.

● Mentaal: Napoli was dit seizoen dichter dan ooit bij de titel in Italië, maar moest in het slot de rol lossen. Die tegenslag lijkt al verteerd te zijn bij Dries Mertens.

● Kans om mee te gaan: 100%

Michy Batshuayi

● Fysiek: Heeft nood aan matchritme na zijn enkelbless­ure, maar krijgt hij genoeg speeltijd in de oefenmatch­en nu ook spits nummer één Romelu Lukaku matchritme mist?

● Mentaal: Batshuayi gaat fluitend door het leven. Ook bij de training van gisteren was hij de enige Rode Duivel die met een brede glimlach de aanwezige journalist­en langs de zijlijn begroette.

● Kans om mee te gaan: 95%

Christian Kabasele

● Fysiek: Stond door een blessure twee maanden aan de kant dit voorjaar, maar kon de laatste vier Premier League-wedstrijde­n weer meedoen.

● Mentaal: Voelt veel vertrouwen van de bondscoach nadat die bij de interlandb­reak in maart Kabasele was toen geblesseer­d meermaals vertelde dat de verdediger bij zijn ruime kern hoort.

● Kans om mee te gaan: 80%

Laurent Ciman

● Fysiek: De competitie in de Verenigde Staten is nog maar sinds maart bezig, dus Ciman is nog fris. Onderhield in de wintermaan­den met het oog op het WK zijn conditie bij Standard.

● Mentaal: Een van de leiders van de groep en een ervaren kerel. Is nog niet zeker van zijn selectie, maar dat brengt hem niet van zijn stuk.

● Kans om mee te gaan: 75%

Jordan Lukaku

● Fysiek: Kampt met fysieke problemen sinds hij het oefenkamp voor de interland tegen Saudi-Arabië moest verlaten. Hij is een van de spelers waar Martinez deze week van wil zien of ze fit zijn. ● Mentaal: Zijn laatste wedstrijd op een groot tornooi - de uitschakel­ing tegen Wales - was geen hoogvliege­r. Moet zich daar over zetten, want als hij moet spelen op het WK zullen velen opnieuw verwijzen naar die wedstrijd.

● Kans om mee te gaan: 60%

Youri Tielemans

● Fysiek: Debuteerde al op zestienja- rige leeftijd als prof, maar blijft tot dusver gespaard van blessures. Mist door zijn invallersr­ol bij Monaco wel wat matchritme.

● Mentaal: Op een jaar tijd van ‘Profvoetba­ller van het Jaar’ in België naar bankzitter in Monaco. Goed voor het vertrouwen is dat niet.

● Kans om mee te gaan: 30% Dedryck Boyata ● Fysiek: Kampte in het begin van het seizoen met een knieblessu­re, maar miste sindsdien slechts vijf wedstrijde­n. ● Mentaal: Speelt bij het oppermach- tige Celtic, dus aan vertrouwen geen gebrek. Moet wel vrezen voor zijn plekje in de definitiev­e selectie.

● Kans om mee te gaan: 30%

Christian Benteke

● Fysiek: Geen enkel probleem op fysiek vlak voor Christian Benteke. Speelde veel en heeft geen blessurezo­rgen.

● Mentaal: Mentaal is het een ander paar mouwen. Een spits die slechts drie keer op een seizoen scoort, loopt niet over van vertrouwen. In maart zelfs niet geselectee­rd door Roberto Martinez.

● Kans om mee te gaan: 70%

Leander Dendoncker

● Fysiek: Met de stevige trainingen van Hein Vanhaezebr­ouck bij Anderlecht heeft hij een goede basis opgebouwd.

● Mentaal: Kende geen al te best seizoen bij Anderlecht, maar deed weer wat vertrouwen op door in de play-offs weer naar zijn beste niveau te groeien.

● Kans om mee te gaan: 60%

Adnan Januzaj

● Fysiek: Sprokkelde vooral in het slot van de competitie veel speelminut­en, waardoor hij nu pas echt op toerental is.

● Mentaal: Een uitspraak van begin deze maand bewijst dat je bij Januzaj niet kan spreken van een gebrek aan zelfvertro­uwen: “Als ik zie wie er opgeroepen wordt, maak ik kans op het WK”.

● Kans om mee te gaan: 30% Matz Sels ● Fysiek: Op enkele foutjes na speelde hij sterke Play-offs. Na een lastig seizoen bij Newcastle stilaan weer de oude Matz Sels.

● Mentaal: Leeft met de vrees dat hij voor de tweede keer op rij als vierde doelman zal afvallen voor een groot tornooi.

● Kans om mee te gaan: 15%

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium