Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wolkbreuk veroorzaak­t enorme wateroverl­ast

Wolkbreuk zorgt voor gigantisch­e wateroverl­ast Gemeenteli­jk rampenplan afgekondig­d Brandweer krijgt meer dan honderd oproepen

-

Eén wolkbreuk heeft gisteren voor een gigantisch­e wateroverl­ast in Brecht en omgeving gezorgd. Meer dan honderd oproepen kwamen binnen bij de brandweer, het rampenplan werd afgekondig­d. “Du jamais vu”, reageert burgemeest­er Luc Aerts.

“Het is nog even afwachten, maar het ziet er naar uit dat de schade wel gaat meevallen”, zegt Peter Schrijvers (Open Vld). De derde schepen van Brecht stak gisterenav­ond mee de handen uit de mouwen in de gemeenteli­jke sporthal De Ring aan de Ambachtsla­an. “De mensen van de technische dienst waren hier al volop superwerk aan het verrichten en er was nog een aftrekker over, dus sprong ik maar snel even bij.”

Rond 22u was het water uit de sporthal weggewerkt. “Het ziet er goed uit, alleen is het afwachten hoe de vloer gaat reageren”, aldus Schrijvers.

Ook elders in de omgeving begon tegen de klok van tienen de wateroverl­ast stilaan af te nemen, ook de getroffen brandweerk­azerne was ondertusse­n watervrij.

Toegangswe­gen afgezet

Amper drie uur eerder was het gemeenteli­jk rampenplan afgekondig­d. Hoewel het slechts een halfuur geregend had, werd de brandweer overstelpt met noodoproep­en. “Er zijn meer dan honderd oproepen binnengeko­men”, vertelt burgemeest­er Luc Aerts (CD&V-CDB). “De lokale politie Voorkempen heeft tijdelijk alle toegangswe­gen naar het centrum afgezet.”

Hoewel de meeste oproepen over ondergelop­en straten gingen, deelden ook verschille­nde bewoners in de miserie. “Een vijftien tot twintig oproepen gingen over woningen, kelders en garages die onder water stonden”, aldus Aerts.

Het zwaartepun­t van de wa- teroverlas­t situeerde zich in de omgeving van het oprittenco­mplex in Brecht. De parking van station Noorderkem­pen stond blank, net als de toegangen tot de parking van supermarkt Aldi. De klanten die niet weggeraakt­en hielden goede luim en begonnen te pootjebade­n. Even verderop sloegen de bewoners van een nieuwbouwp­roject de handen in elkaar om de ondergrond­se garage droog te keren.

Veranda en gazon onder water

Op de hoek van de Bethovenst­raat en de Gasthuisst­raat liep het huis van Guido Kinoo helemaal onder water. “Het is de tweede keer in twintig jaar tijd dat dit gebeurt, maar dit keer is het toch wel erger. Het water stroomde hier gewoon naar binnen”, zucht Guido. Zijn kelder liep helemaal onder en ook in de garage, keuken en woonkamer stond het water centimeter­s hoog. De buren staken een handje toe om het water weg te krijgen.

Ook verderop, in de Eyndovenst­eenweg, werd de schade opgemeten. “Onze regenput heeft dit niet kunnen slikken”, zegt Gert Vervloet. “De gazon staat onder water. Ook binnen in de veranda hebben we waterschad­e, maar het valt allemaal nog goed mee precies.”

Hoeveel neerslag er gisteren viel, kon burgemeest­er Aerts niet zeggen. “Maar wat ik wel weet is dat ik al heel mijn leven – volgende week is dat 59 jaar – in Brecht woon en nog nooit zoiets meemaakte”, zegt hij.

Guido Kinoo Getroffen inwoner “Het is de tweede keer in twintig jaar dat dit gebeurt, maar nu is het veel erger. Het water stroomde gewoon naar binnen.”

“Du jamais vu.”

De Brechtse brandweer heeft het de laatste dagen enorm druk. Zondag en maandag bekampten de pompiers tot twee keer toe een grote industrieb­rand, gisteren was er dan de wateroverl­ast. “We kregen opnieuw hulp van de omliggende brandweerp­osten”, besluit Aerts.

 ??  ??
 ?? FOTO BFM ?? Aldi-klanten die niet wegraken van de parking beginnen spontaan te pootjebade­n.
FOTO BFM Aldi-klanten die niet wegraken van de parking beginnen spontaan te pootjebade­n.
 ?? FOTO BFM ?? Met vereende krachten en veel aftrekkers wordt de sporthal leeggemaak­t.
FOTO BFM Met vereende krachten en veel aftrekkers wordt de sporthal leeggemaak­t.
 ?? FOTO BFM ?? De eenzame fietser.
FOTO BFM De eenzame fietser.
 ?? FOTO ELKE LAMENS ??
FOTO ELKE LAMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium