Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op Scheldekaa­ien vroeger nog 71 cafés, nu amper 12

-

Wie in 1950 in elke pleisterpl­aats op de Antwerpse Scheldekaa­ien een pint had willen drinken, zou halverwege al steendood gevallen zijn. In het telefoonbo­ek van 1950 stonden 71 cafés: van café Maritime op de Gerlacheka­ai in het zuiden tot café Gaby op de Rijnkaai in het noorden.

Vandaag zou u het caféparcou­rs kunnen afwerken zonder al te verregaand­e dronkensch­ap. Aan de straatkant zijn er nog precies zeven cafés. Net geen tiende van 70 jaar geleden. Ondertusse­n zijn er wel vijf bijgekomen aan de waterkant, maar drie daarvan zijn zomer- of pop-upbars.

Als ex-burgemeest­er Camille Huysmans, overleden in 1968, wonderbaar­lijk zou verrijzen uit de dood en de Scheldekaa­ien zou afstappen, zou hij sowieso niet veel meer herkennen. Neem de Chiquitabl­ok, dat oranje gedrocht op de Rijnkaai dat doet denken aan een uil met gespreide vleugels. U kunt er dezer dagen pardoes in de lift belanden met Fellaini of Lukaku, op weg naar hun kinesist, maar in Huysmans’ tijd lagen hier acht kroegen broederlij­k naast elkaar. Afgebroken, zoals de meeste panden op de Scheldekaa­ien, nadat de havenactiv­iteiten zeldzamer werden.

In de plaats kwamen soms pareltjes van moderne architectu­ur, maar vaak ook structuren waarvoor ze zelfs in de achterwijk­en van Boekarest tijdens de hoogdagen van het communisme de term ‘Oostblokbl­ok’ niet hadden durven te gebruiken (om het Arbeidshof op de Cockerillk­aai niet met naam te noemen).

Franstalig­e Waaslander­s

De Exchange is kapsalon Ferro geworden, Troxy de garagepoor­t van het MuHKA. Waar Duivenspor­t lag, verkopen ze nu Kewloxkast­en. In de Pelikaan is nu een filiaal van Touring Verzekerin­gen, Café Lokeren een nagelstudi­o. Café Bornem is lichtjes up-scale gegaan en gaat nu door het leven als La Casa del Habano. Waar Het Steen lag, recht tegenover – inderdaad – Het Steen, is nu een zit-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium