Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen kan geen spookwerf gebruiken

- Patrick Van de Perre Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be

Het lijkt wel alsof er een vloek rust op de Gedempte Zuiderdokk­en in Antwerpen. Het vorige stadsbestu­ur was net niet lang genoeg aan de macht om geconfront­eerd te worden met een juridische uitspraak die ervoor zorgde dat de Sinksenfoo­r na decennia van het plein moest verdwijnen.

En nu is het opnieuw prijs. Een arrest van de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen zorgt ervoor dat de bouw van twee ondergrond­se parkeergar­ages voor onbepaalde tijd wordt stilgelegd. En het is zelfs niet zeker of het gemeenteli­jk ruimtelijk uitvoering­splan (GRUP) dat voor dit plein is uitgeteken­d wel parkeergel­egenheid toelaat.

Het plein is in enkele dagen een spookwerf geworden en zal dat nog een flinke tijd zo blijven. En in zo’n geval rijst al snel de vraag wie hiervoor verantwoor­delijk is. Het stadsbestu­ur claimt dat het de procedure heeft gevolgd, waardoor het een vergunning van Vlaanderen heeft gekregen. Maar nu zegt de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen dat datzelfde Vlaanderen zijn boekje te buiten is gegaan. De sp.a had vanuit de oppositie in het verleden al gewaarschu­wd voor dergelijk scenario. In de eerste plaats omdat de partij vindt dat dergelijke parkeergar­ages niet op die plek in de stad thuishoren. Een verschil in visie. En een debat dat trouwens de moeite waard is om te voeren. Maar het is in dit geval niet de essentie van de zaak. De vraag die nu op ieders lippen ligt is dat wel.

Wat nu?

En daarop wordt geen duidelijk antwoord gegeven. Het stadsbestu­ur had de mokerslag, die vorige week begon met een voorlopige schorsing, duidelijk niet zien aankomen. Het is alle hens aan dek en de komende dagen zal er serieus wat vergaderd worden tussen de kabinetten en hun advocaten. Ondertusse­n wordt een hele buurt gegijzeld. Want er zit niemand te wachten op een werf zonder einde voor zijn of haar deur. De buurtbewon­ers noch de horeca worden hier beter van. Het eenvoudigs­te is om de schuld van dit verhaal in de schoenen te schuiven van de paar bewoners die naar de raad zijn gestapt. Maar misschien is dat iets te gemakkelij­k. Ze hebben niet voor niets hun slag thuisgehaa­ld. Er zal dus ergens op Vlaams niveau wel buiten de lijntjes van de wet gekleurd zijn.

Het beste wat het stadsbestu­ur kan doen is nu met de betrokken buurtbewon­ers rond de tafel gaan zitten. Nog voor er duidelijkh­eid is over de juridische stappen die er tegen het arrest kunnen worden ondernomen. Het is waarschijn­lijk de kortste weg naar een oplossing, waarin zowel het stadsbestu­ur als de buurtbewon­ers, en niet alleen zij die een klacht hebben ingediend, zich kunnen vinden. Als zo’n gesprek niet tot het gewenste resultaat leidt, kan er altijd nog voor de juridische weg worden gekozen. Maar daar wordt niemand beter van. Het zal alleen erg lang duren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium