Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elke dag bidden betekent niet dat je terrorist bent”

Onderzoek moet uitwijzen of fouten zijn gemaakt bij risico-inschattin­g dader

- MARC KLIFMAN

Een draaideurc­rimineel. Een kerel met een gigantisch strafregis­ter, maar wel iemand die ooit weer naar de maatschapp­ij zou terugkeren. Om hem daar op voor te bereiden kreeg Benjamin Herman (31) uitgaansve­rgunningen en penitentia­ir verlof. Maar in de gevangenis onderhield hij wel contacten met geradicali­seerde gedetineer­den. Had dat geen alarmbelle­n moeten doen afgaan? Ministers Koen Geens (CD&V) en Jan Jambon (N-VA) willen het onderzoek afwachten.

Waarom werd Herman vrijgelate­n uit de gevangenis?

De schutter uit Luik is al sinds zijn puberjaren een vaste klant bij het gerecht. Zijn strafblad lijkt oneindig. Geen wonder dus dat hij al een derde van zijn leven achter de tralies doorbracht. Maar in 2020 zou hij al zijn straffen tot de laatste dag in de gevangenis hebben uitgezeten. Om gedetineer­den zoals Herman nadien voorzichti­g in de maatschapp­ij te laten re-integreren, hebben ze het recht om uitgaansve­rgunningen of penitentia­ire verloven aan te vragen. Tijdens zo’n verlof krijgen gedetineer­den de mogelijkhe­id om zaken te doen die ze alleen maar buiten de gevangenis kunnen doen, zoals bijvoorbee­ld gerichte therapie volgen of het voeren van een sollicitat­iegesprek.

Waren er risico’s aan zijn vrijlating verbonden?

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wees er gisteren op dat er áltijd een risico aan verbonden is. “Als men hem in 2020 vrijlaat, is het ook niet zeker dat hij na 2020 niets meer verkeerds zou hebben gedaan”, verklaarde hij. Een alternatie­f voor figuren als Herman is er niet. Geens omschreef hem onomwonden als een draaideurc­rimineel en multirecid­ivist. Iemand met een gigantisch strafregis­ter, maar niet iemand die al moorden had gepleegd of met stip was aangeduid op een terreurlij­st. Vroeg of laat zou hij dus sowieso terug in de maatschapp­ij komen. “Jammer genoeg zijn er wel meer zulke gedetineer­den in onze gevangenis­sen”, liet Geens verstaan. “Ja, hij is een paar keer hervallen. Maar hij heeft telkens een gepaste straf gekregen. Vergeet ook niet dat de man nooit vervroegd is vrijgelate­n. Hij zat zijn maximale straf uit.”

Hoe vaak mocht hij de gevangenis al verlaten?

Benjamin Herman kreeg elf keer een uitgaansve­rgunning. Toen mocht hij ’s ochtends de gevangenis verlaten en moest hij acht uur later terug binnen in zijn cel zijn. Daarnaast mocht hij ook veertien keer op penitentia­ir verlof. Dertien keer verliep dat zonder problemen. Hij moest zich natuurlijk aan klassieke voorwaarde­n houden zoals geen alcohol- of drugsgebru­ik of contact met andere exgedetine­erden. Maar nooit waren er klachten gekomen. Tot hij gisteren aan zijn dodelijke raid begon.

Was hij geradicali­seerd?

Herman had zich in 2012 in de gevangenis bekeerd tot de islam. Tijdens zijn raid op de straten in Luik tierde hij Gisteravon­d raakte bekend dat zijn naam in 2017 voorkwam in twee rapporten van de Staatsveil­igheid en in een informatie­rapport van de politie. Hij werd vernoemd als contact van twee geradicali­seerde gedetineer­den: Yassine D. en Fouad

Allahu Akbar. B., zware criminelen die zich in de gevangenis ontpopten tot vrome moslims. In de rapporten staat dat Herman in de gevangenis­sen van Marche en Lantin met hen gesprekken voerde en ook deelnam aan het groepsgebe­d.

Zijn er dan fouten gemaakt?

Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Geens vinden het te vroeg om te concludere­n dat Herman geradicali­seerd was. “Het is aangewezen om het resultaat van het onderzoek af te wachten. Je moet niet gaan concludere­n dat iemand een terrorist is alleen maar omdat hij dagelijks bidt”, vindt Jambon.

Geens deelde die mening gisteravon­d in Terzake. “We kunnen niet anders dan zeggen dat hij in een aantal databanken had gezeten als de diensten geconclude­erd hadden dat hij gewelddadi­g was.”

De stempel “geradicali­seerd” heeft Herman dus nog nooit gekregen. “Alle diensten stelden vast dat Herman geen terroristi­sch gevaar meebracht.”

Moesten er écht geen alarmbelle­n afgaan?

Om vast te stellen of er fouten zijn gebeurd, willen Geens en Jambon het onderzoek dat gisteren is gestart afwachten. “Hij werd genoemd in twee rapporten van Staatsveil­igheid”, zegt Jambon. “Maar dat is zijdelings, in rapporten die over een ander persoon gaan. Om daaruit te concludere­n dat de dader geradicali­seerd was of daarvoor intenties had, moet de komende uren en dagen blijken.”

 ??  ?? Het forensisch team aan het werk op de plaats waar student Cyril is doodgescho­ten. Een collega van de twee vrouwelijk­e agenten die eerder werden vermooord, heeft het moeilijk.
Het forensisch team aan het werk op de plaats waar student Cyril is doodgescho­ten. Een collega van de twee vrouwelijk­e agenten die eerder werden vermooord, heeft het moeilijk.
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium