Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opgelet: rondtrekke­nde bijenzwerm­en

Kolonies verschijne­n in het straatbeel­d, op zoeken naar nieuwe onderkomen­s

-

Voor de eigenaar van de BMW die dinsdagoch­tend aan zijn auto kwam in de Eyendijkst­raat in Deurne was het even schrikken, die enorme zwerm bijen op zijn motorkap. Maar in feite is het een heel normaal fenomeen, toch in deze periode van het jaar. “De bijen zijn op zoek naar een nieuwe woning”, legt stadsimker Micha De Herdt uit. “Tijdens hun zoektocht houden ze even rust, in dit geval op een auto, zodat ‘speurbijen’ naar een geschikte locatie kunnen gaan zoeken.”

Gisterenoc­htend gebeurde het in Deurne, maar vorige week deed het zich ook al voor in Brussel, toen op een verkeersli­cht op het Muntplein: een zwerm van tienduizen­den bijen die plots opduikt in het straatbeel­d. Even schrikken is dat. In beide gevallen liep het goed af, ook voor de bijen. Imkers kwamen zich telkens over hen ontfermen. Maar hoe komt het dat de vredelieve­nde insecten zo plots ergens kunnen neerstrijk­en?

“In deze periode van het jaar zijn de populaties in de bijenkaste­n het grootst”, vertelt Antwerps stadsimker Micha De Herdt. “In een bijenkast bevinden zich nu soms tot 80.000 exemplaren en dat is in feite te veel. Daarom trekt de koningin er met een deel van de kolonie op uit om op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Meestal heeft ze dan zo’n 30.000 à 35.000 bijen in haar kielzog. Volgende week wordt er een nieuwe koningin geboren in de achtergela­ten kast.”

Niet dat de koningin haar zinnen had gezet op de motorkap van een BMW als nieuwe woning. “Onderweg houden de bijen even rust”, aldus Micha De Herdt. “Ze verzamelen als het ware zodat enkele ‘speurbijen’ verder op zoek kunnen naar een geschikte locatie. Als niemand de bijen had opgemerkt op die auto, dan zouden ze weer vertrokken zijn om op een andere plaats de nieuwe kolonie te starten.”

Niet agressief

Opvallend: op de foto’s die de politie maakte van de imker die ter plaatse kwam in Deurne, is te zien dat de man geen beschermin­g draagt.

“De bijen zijn immers totaal niet agressief. Vóór ze aan hun zoektocht naar een nieuwe woning beginnen, weten ze dat ze lang onderweg gaan zijn. Maar ze weten niet exact hoé lang”, vertelt De Herdt. “Daarom zuigen ze hun buik vol met honing. Met die voorraad kunnen ze drie dagen overleven. Vergelijk het met een familiefee­stje: als je daar je buik hebt volgegeten, dan ben je achteraf ook altijd wat minder actief. Voor de imker komt het erop aan om de bijen in een doos te krijgen en zeker de koningin mee te hebben. Tussen die 30.000 bijen is zij immers moeilijk te herkennen. Die koningin is wel erg belangrijk: de kolonie volgt haar en zij volgt de kolonie. Terwijl hij de bijen in de doos steekt, zal de imker misschien één of twee keer gestoken worden, maar de meeste imkers zijn dat gewend.”

Micha De Herdt

Stadsimker

“De bijen zijn totaal niet agressief. Maar blijf er vooral af, en contacteer een imker.”

Afblijven

Eigenlijk is de motorkap van een auto nog niet eens zo’n ‘onhandige’ locatie, legt de stadsimker uit.

“Als ze zich in een brievenbus nestelen, zijn ze veel moeilijker te verwijdere­n. Vorig jaar hadden we zo’n zwerm in een vrij hoge boom aan de Groenplaat­s in Antwerpen, terwijl er een festivitei­t aan de gang was. Toen moest de politie wel degelijk alles stilleggen om de brandweer te laten komen.”

Wat je dan moet doen als je zo’n bijenzwerm tegenkomt? “Er vooral afblijven. Ken je een imker? Bel hem dan op. Je zal er hem een plezier mee doen, want hij kan meteen een mooie populatie in een van zijn kasten steken. Ken je geen imker, bel dan de brandweer. Zij hebben wel lijsten met imkers die dan ter plaatse kunnen komen.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Meer dan 10.000 bijen rusten op de motorkap. Een imker haalt de kolonie er zonder beschermin­g af.
FOTO RR Meer dan 10.000 bijen rusten op de motorkap. Een imker haalt de kolonie er zonder beschermin­g af.
 ?? FOTO RR ?? Ook op een Brussels verkeersli­cht duikt een zwerm bijen op.
FOTO RR Ook op een Brussels verkeersli­cht duikt een zwerm bijen op.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Stadsimker Micha De Herdt.
FOTO PATRICK DE ROO Stadsimker Micha De Herdt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium