Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische consumente­n gingen nog nooit zo veel leningen aan

Stijgend consumente­nvertrouwe­n zorgt voor realisatie van aankopen en projecten

- (gc)

Belgische consumente­n hebben nog nooit zoveel geleend. In de eerste drie maanden leenden we allemaal samen voor ruim 3 miljard euro, een stijging van 16% in vergelijki­ng met vorig jaar.

Vooral februari was voor kredietver­leners een drukke maand. Terwijl de voorbije tien jaar gemiddeld 45.000 leningen per maand werden aangegaan, waren er dat in februari maar liefst 70.000. Voor het eerst overschree­d het totale geleende bedrag voor één maand het miljard euro. Ter vergelijki­ng: de voorbije tien jaar bedroeg het totaal per

maand gemiddeld 699 miljoen euro. Consumente­nvertrouwe­n

Volgens Wouter Vanderheer­e, zaakvoerde­r en mede-oprichter van TopCompare.be, is de popularite­it van de lening op afbeta- ling vooral een gevolg van het stijgende consumente­nvertrouwe­n. “Dat zorgt ervoor dat projecten of aankopen die eerst nog werden uitgesteld, nu worden gerealisee­rd met behulp van een lening.

Geen paniek

Het stijgende aantal kredieten kan aanleiding geven tot ongerusthe­id. Worden al die leningen nog wel tijdig afgelost? Volgens Vanderheer­e is er alvast geen reden tot paniek. “Het aantal leningen op afbetaling met een betalingsa­chterstand stond op het einde van het eerste kwartaal op het laagste peil sinds 2010.”

 ?? FOTO RR ?? Wouter Vandenheer­e.
FOTO RR Wouter Vandenheer­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium