Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Cijfers bewijzen dat systeem werkt, maar onzekerhei­d moet verdwijnen”

Eerste keer centraal aanmelding­ssysteem voor middelbare scholen: wat zijn de conclusies?

- JAN STASSIJNS

85 kinderen in Antwerpen hebben voorlopig nog geen plaatsje in een secundaire school. Er zijn nog wel 1.100 vrije plaatsen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Meld Je Aan, het online aanmelding­ssysteem dat voor het eerst werd gelanceerd in Antwerpen. “De cijfers bewijzen dat het systeem werkt, maar er hebben zich ook heel wat problemen voorgedaan”, zegt Eric Boels. “En daar gaan we natuurlijk mee aan de slag.”

WAT GING ER GOED?

92% van de in totaal 3.454 kinderen die zich in Antwerpen via Meld Je Aan aanmeldden voor een plekje in het eerste jaar secundair, kreeg een school toegewezen uit zijn top drie. 74% kreeg zijn eerste keuze, 13% kreeg de tweede keuze en 5% keuze drie.

Slechts 85 daarvan hebben voorlopig nog geen plaats weten te bemachtige­n in een van hun voorkeursc­holen. En dat is goed nieuws, want twee maanden geleden stond die teller nog op 618. Bovendien zijn er nog 1.100 vrije plaatsen in de Antwerpse secundaire scholen.

“Cijfers bewijzen dat het werkt”

Zoals verwacht zijn er nog heel veel verschuivi­ngen gebeurd in de wachtlijst­en. “De cijfers bewijzen dus dat het systeem werkt” zegt Eric Boels, voorzitter van het Lokaal Overlegpla­tform Secundair (LOP), dat instaat voor de organisati­e van het online aanmelding­ssysteem. “De beschikbar­e plaatsen worden op een eerlijke manier verdeeld over het aantal leerlingen. Maar we hebben ook heel veel geleerd van de problemen die wij en vooral de ouders ervaren hebben. En die problemen zullen ook deel uitmaken van de komende vergaderin­gen van het LOP.”

WAT KAN ER BETER?

Op de website van Meld Je Aan staan sinds vandaag alle, nog beschikbar­e plaatsen in de Antwerpse secundaire scholen. Het gaat om 920 plaatsen in de 46 ‘Meld Je Aan’-scholen en 206 plaatsen in de 20 scholen die niet mee in het online aanmelding­ssysteem zijn gestapt.

Achilleshi­el

Dat scholen niet verplicht zijn om deel te nemen aan Meld Je Aan, is dé achilleshi­el van het hele systeem. Het zorgt er namelijk voor dat ouders op twee paarden wedden, en voor zowel Meld Je Aan als voor een kampeersch­ool kiezen. Toch kunnen scholen niet worden verplicht, volgens het huidige onderwijsd­ecreet. Zowel het Antwerpse stadsbestu­ur, als het LOP en de ouders zijn het er over eens dat het verplichte­n een wezenlijk en positief verschil kan maken. Zij kijken dus naar Vlaanderen.

De eerste editie van Meld Je Aan voor het secundair onderwijs kent nog heel wat problemen. Dat erkent ook Eric Boels. “Wij zijn als LOP te voorzichti­g geweest voor mogelijke calamiteit­en en zo hebben we heel wat onrust gezaaid bij de ouders. Zij leefden veel te lang in onzekerhei­d en dat mag eigenlijk niet gebeuren. Toch moet ik toegeven dat we die onze- kerheid zelf in de hand hebben gewerkt. De ouders werden al wakker geschud in februari toen de voorrangsp­eriode voor broers en zussen van start ging. Pas een maand later wisten ouders of hun kinderen al dan niet een plaatsje hadden en dan moesten ze nog eens een maand wachten vooraleer de inschrijvi­ngen startten en de wachtlijst­en konden beginnen verschuive­n. Die lange periode van onzekerhei­d heeft ouders ertoe aangezet om op verschille­nde paarden te wedden en zich bij verschille­nde scholen in te schrijven.”

“Slapeloze nachten”

Nele Coen, een Antwerpse moeder die mee aan de basis lag van de actiegroep ‘Wachtlijst’, kreeg pas vorige week het verlossend­e telefoontj­e voor haar zoon Thorsten. Hij heeft na maandenlan­g op de wachtlijst een plekje gekregen in zijn voorkeursc­hool: het Koninklijk Lyceum Antwerpen. “En daar gingen heel veel stress en slapeloze nachten aan vooraf”, zegt Coen. “We zijn alsnog gaan kamperen voor een niet MJAschool om toch zeker te kunnen zijn van een plek voor onze zoon. Zo lang moeten wachten kan echt niet. Er is paniek gezaaid en als we zelf niets ondernomen hadden, waren we waarschijn­lijk zelfs helemaal niet geïnformee­rd, ondanks de beloftes van de stad om dat wel te doen. Na de onzekerhei­d zijn we nu gewoon kwaad. Kwaad omdat Meld Je Aan telkens als een goednieuws­show wordt voorgestel­d, terwijl honderden ouders in onzekerhei­d leefden. Dat er inhoudelij­k iets moet veranderen, dat is wel duidelijk, maar we krijgen ook telkens het argument te horen dat het een Vlaamse bevoegdhei­d is. Dat is frustreren­d, want daar heb je als ouders echt geen behoefte aan op dat moment. Als alle scholen hadden meegedaan, zouden we in een heel andere situatie zitten.”

Ook Leen De Schutter uit Borgerhout heeft een bewogen parcours achter de rug voor haar dochtertje Suzi. “We hadden vijf scholen opgegeven via Meld Je Aan”, vertelt ze. “Maar ik heb ook een week vakantie genomen om te kamperen. Uiteindeli­jk hebben we in mei te horen gekregen dat we in al onze opgegeven scholen een plekje vonden. Het MJA-systeem is nodig, het is een rationele oplossing voor het kamperen en het geeft kansarmen meer gelijke kansen. Maar hoe het nu gelopen is, werkt het niet. Een eenduidig systeem is nodig, anders zal het weinig helpen.”

Nele Coen Actiegroep ‘Wachtlijst’ “Als alle scholen hadden meegedaan, zouden we in een heel andere situatie zitten.”

Eric Boels Lokaal Overplatfo­rm Secundair “De plaatsen werden eerlijk verdeeld. Maar er waren ook problemen, en daar zullen we uit leren.”

Leen De Schutter Moeder uit Borgerhout “Het is een rationele oplossing en geeft kansarmen meer gelijke kansen. Maar nu werkt het niet.”

WAT BETEKENT DAT VOOR DE TOEKOMST?

“We zijn een voorstel aan het uitwerken om de periodes tussen de verschille­nde stappen met een maand in te korten”, zegt Boels. “We zouden graag ook in de paasvakant­ie doorwerken, want nu gebeurde er in die periode niets. Dat betekent wel een extra werklast voor de scholen, want dat zou betekenen dat we de directie zouden vragen om tijdens de vakantie telefonisc­h stand-by te staan. Dat wordt voorgelegd op de volgende algemene vergaderin­g.”

Eerst akkoord vinden

“Het is bovendien ook helemaal niet zeker of er volgend jaar opnieuw een Meld Je Aan in het secundair zal zijn. We moeten een akkoord vinden over de inschrijvi­ngsperiode­s, zoals elk jaar. Als dat akkoord er niet is, is er geen grond om MJA verder te zetten. Ook daarvoor kijken we naar Vlaanderen. Zolang de inschrijvi­ngsperiode­s niet gelijklope­n voor alle Vlaamse scholen, blijven ze elkaar concurrere­n, niet op inhoudelij­k vlak, maar op basis van de timing van de inschrijvi­ngen.”

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Nele Coen, samen met haar zoon Thorsten en haar man. Zij beleefden een stressvoll­e periode, die er volgens hen niet was geweest als alle scholen met het ‘Meld Je Aan’-systeem hadden meegedaan.
FOTO PATRICK DE ROO Nele Coen, samen met haar zoon Thorsten en haar man. Zij beleefden een stressvoll­e periode, die er volgens hen niet was geweest als alle scholen met het ‘Meld Je Aan’-systeem hadden meegedaan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium