Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huiszoekin­g bij FAVV over aanpak fipronilcr­isis

Onderzoeks­rechter vermoedt valse informatie

-

De fipronilcr­isis leek bezworen, maar een huiszoekin­g bij het FAVV later staan de zenuwen weer strak gespannen. De speurders vermoeden dat valse informatie werd verspreid. Bevoegd minister Denis Ducarme (MR) houdt de boot af. “Het is nu zaak om het gerecht zijn werk te laten doen.”

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) maakte wat grapjes met de Kamerleden die hem ondervroeg­en en beloofde dat de audits over de werking van het FAVV nog voor de zomer beschikbaa­r zullen zijn. Nauwelijks een kilometer verderop vielen speurders binnen bij het voedselage­ntschap. Twee uur lang doorzochte­n ze op vraag van de onderzoeks­rechter de kantoren. Op zoek naar bewijs om zijn vermoedens te staven dat vorig jaar foute informatie is verspreid over de fipronilcr­isis. Veel meer wilde het Openbaar Ministerie niet kwijt.

Volledige medewerkin­g

Het voedselage­ntschap zelf benadrukt dat het zijn volledige medewerkin­g verleent. “Het is ook niet duidelijk of het onderzoek zich op het agentschap concentree­rt”, zegt de woordvoerd­er. Ook minister Ducarme wil niet vooruitlop­en. “Het gerecht moet zijn werk doen.”

Feit is dat de fipronilcr­isis zo weer opspeelt. Ducarme had in de zomer van 2017 nog maar net zijn ministersp­ost opgenomen, toen bleek dat de pesticide in Belgische en Nederlands­e eieren was geraakt. Aan de bron van de besmetting lagen twee frauduleuz­e bedrijven die met een wondermidd­el tegen bloedluis leurden. In ons land alleen al werden 77 miljoen eieren vernietigd en 1,9 miljoen kippen geslacht.

Gammele communicat­ie

Politiek werd het pas echt explosief door de gammele communicat­ie van het voedselage­ntschap zelf. Die had zes weken gewacht om het parket en de voogdijmin­ister op de hoogte te brengen. Ducarme beval later een volledige doorlichti­ng.

De nieuwste uitloper van het schandaal veroorzaak­t voorlopig weinig deining. “We moeten het onderzoek afwachten”, zegt Kamerlid Leen Dierick (CD&V). “Maar dit is natuurlijk niet goed voor het vertrouwen.” Bij de oppositie klinkt het dat er nog meer aan het licht zal komen. “Heeft de topman van het FAVV de voorbije zomer de waarheid niet verteld?” vraagt Kamerlid Annick Lambrecht (sp.a). “Het zou zomaar kunnen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) wil niet vooruitlop­en op de feiten en het gerecht zijn werk laten doen.
FOTO BELGA Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) wil niet vooruitlop­en op de feiten en het gerecht zijn werk laten doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium